Alexey Terenin

Wonen in verhalen

 

Een gedroomde stad, getekend en geschilderd en een gedroomd huis. Alexey Terenin is architect van opleiding, was ontwerper van theaterdecors en is nu schilder. Zijn werk geeft vorm aan eeuwenoude mythen waarbij de personages staan voor zoveel verlangens. Zijn doeken ogen etherisch, bijna onwezenlijk. Soms neigt hij naar realisme, soms naar surrealisme. Hij laat zijn personages wonen in verhalen waarin het onzegbare de essentie is. Zijn huizen tonen zich als symbool en als skelet. Af te werken, in te vullen. De kijker wordt op zijn honger gelaten en terug geworpen op zijn eigen verborgen dromen.

Een architect ontwerpt huizen, bouwt ze, levert ze op. Terenin voleindigt niet. Hij schildert slechts de oervormen van wonen en van thuis komen.

De architectuur van Praag en Moskou inspireert hem. Maar deze vormen slechts een raamwerk en achtergrond waarin een universeel heimwee naar geborgenheid gestalte krijgt.

Alexey Terenin volgde in Moskou een opleiding als architect en is sinds 1994 actief als schilder in Praag. Hij had sindsdien meer dan 50 tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In 2007 was hij reeds de gast in Galerij Hannah in Herent.