Windows 2000: De nieuwigheden voor visueel gehandicapten
Frits Jongboom

1. Inleiding
Het toekomstige Windows 2000 werd lange tijd voorgesteld als de gezamenlijke opvolger van zowel Windows 98 als Windows NT 4. Enkele maanden geleden werd echter bekend dat Windows 2000 enkel Windows NT 4 opvolgt en dat Windows 98 volgend jaar zijn eigen opvolger krijgt (met als werktitel "Millennium"). Pas in 2001 wordt er één gemeenschappelijk besturingssysteem verwacht, dat nu nog de werktitel "Neptune" draagt.
Windows 2000 komt in één desktop-versie en drie server-versies op de markt. Microsoft verwacht dat de desktop-versie, die "Windows 2000 Professional" zal heten, het belangrijkste besturingssysteem voor bureaucomputers in kleine en grote bedrijven wordt. Dit betekent echter niet dat dit product onbelangrijk is voor de thuissituatie. Wanneer een hoge mate van stabiliteit en beveiliging vereist zijn, kan Windows 2000 ook hier een goed alternatief bieden.
In deze bijdrage bespreken we enkel Windows 2000 Professional Release Candidate 1, die nog voor het einde van dit jaar gepland staat. Omdat we enkel over een Engelse versie beschikten, zal er in dit artikel al eens een Engelse term gebruikt worden (daar waar het nieuwe functies betreft, waarvan we de door Microsoft gehanteerde Nederlandse benaming nog niet kennen).
De systeemeisen voor Windows 2000 Professional zijn een PC met een Pentium van 166 MHz of hoger, 32 Mb werkgeheugen (64 Mb is aanbevolen), een harde schijf van 2 Gb met minstens 500 Mb vrije ruimte.
In deze bijdrage behandelen we vooral de voor gehandicapten aanwezige toegankelijkheidsopties.

2. Windows 2000 Professional toegankelijkheidsopties
Windows 2000 biedt alle toegankelijkheidsopties die Windows 98 al had, zoals:
*Hoog Contrast-schema's:
Windows 2000 biedt ten behoeve van slechtzienden dezelfde Hoog Contrast-schema's als Windows 98, maar een slimmere weergave op het scherm zorgt ervoor dat knoppen niet wegvallen achter de taakbalk.
*Magnifier (zie IM 11,3 van september '97 en IM 12,2 van Juni '98):
Dit is een beperkt vergrotingsprogrammaatje dat een gedeelte van het scherm vergroot weergeeft in een apart venster. *Muiscursors:
Er kan gekozen worden uit drie formaten (normaal, groot of extra groot) en drie kleurweergaven (wit, zwart of negatief) voor de muiscursor.
*MSAA (zie IM 11,3 van september '97):
MSAA (Microsoft Active Accessibility) is een technologie die moet zorgen voor gestandaardiseerde gegevensoverdracht tussen het besturingssysteem en de toepassingsprogramma's enerzijds en de hulpmiddelen anderzijds.
*Toegankelijkheidsassistent:
De toegankelijkheidsassistent (wizard) vereenvoudigt het instellen van de toegankelijkheidsopties. Dankzij deze assistent kan je al de toegankelijkheidsopties opslaan op diskette en meenemen naar een andere PC !
Daarnaast biedt Windows 2000 nog een aantal geheel nieuwe toegankelijkheidsopties:
*On-screen Keyboard:
Dit is een hulpmiddeltje dat een PC-toetsenbord op het scherm afbeeldt. Motorisch gehandicapten kunnen via dit toetsenbord met behulp van een muis, een besturingspook of een ander aanwijsapparaat tekst intypen.
Dit On-Screen Keyboard is een afgeslankte versie van het commercieel product "ScreenDoors". Het kan opgewaardeerd worden naar de volledige versie.
*Narrator:
Dit is een mini GUI-toegangsprogramma, dat slechts bedoeld is als tijdelijke oplossing als bijvoorbeeld je eigen GUI-toegangsprogramma het laat afweten of als je even op een andere computer moet werken.
Narrator is compatibel met het Windows 2000 bureaublad, het Windows installatieprogramma, de dialoogvensters die resulteren uit het Configuratiescherm, Notepad, Wordpad en Internet Explorer. Microsoft meldt echter dat dit programma niet of nauwelijks samenwerkt met MS-Office. Narrator kan SAPI-compatibele spraaksyntheseprogramma's (zoals Fluent Dutch en Infovox) aansturen. Standaard levert Microsoft een Engelstalig spraaksyntheseprogramma mee. In onze testopstellingen hebben wij Narrator samen met de Nederlandstalige Infovox bekeken en dit werkte goed.
Binnen Narrator kan er verder voor gekozen worden om de muiscursor te koppelen aan het actieve item (focus, menu-optie,...).
Het blijft echter nog de vraag of Narrator beschikbaar zal zijn in niet Engelstalige Windows 2000 versies. Mocht Narrator ook voorzien zijn voor de Nederlandstalige Windows 2000 versie, dan is het niet ondenkbaar dat er ook een Nederlandstalige synthesizer wordt meegeleverd.
*Geluidsschema's voor blinde gebruikers:
Microsoft maakt in de documentatie melding van speciale geluidsschema's voor blinde gebruikers; in onze versie Windows 2000 Professional Release Candidate 1 kwamen wij deze geluidsschema's helaas niet tegen. We nemen aan dat deze schema's in de uiteindelijke versie wel aanwezig zullen zijn. We zullen dit melden zodra we een definitieve Windows 2000 versie hebben kunnen testen.

Verder zijn er nog enkele verbeteringen die niet onder de toegankelijkheidsopties vallen, maar zeker de moeite van het vermelden waard zijn:
*Het berichtengebied (gebied net links van het klokje in de taakbalk) is nu bereikbaar geworden via het toetsenbord.
*Met behulp van de Alt- en de pijltjestoetsen kan je nu navigeren tussen al de verschillende besturingselementen (zoals de knoppen op de werkbalken) in om het even welk venster.

3. Windows 2000 en hulpmiddelen
Op dit moment kennen we nog geen hulpmiddelen die werken met Windows 2000. We kunnen er echter van uitgaan dat de hulpmiddelen die nu werken onder Windows NT, aangepast zullen worden voor Windows 2000.
Zo maakt AI Squared er melding van dat ZoomText 7.03 (gepland voor eind oktober '99) waarschijnlijk al Windows 2000-compatibel zal zijn. Ook Dolphin Computer Access streeft ernaar om Supernova versie 4 (gepland voor eind dit jaar) Windows 2000- compatibel te maken. Henter-Joyce is van plan om zo snel mogelijk na het verschijnen van de definitieve versie van Windows 2000, een Engelstalige Jaws voor Windows 2000 uit te brengen.
Windows 2000 biedt (net als Windows 98) USB-ondersteuning. Dit betekent dat er bijvoorbeeld USB-scanners kunnen worden aangesloten en gebruikt. Ook de nieuwe Satellite-leesregels van Alva kunnen via deze interface op de PC worden aangesloten.

4. Conclusie
Windows 2000 levert extra bruikbare toegankelijkheidsopties, zoals een heus miniatuur GUI-toegangsprogramma (al is het nog niet bekend of dit onderdeel ook bij niet Engelstalige versies zal meegeleverd worden) en een toetsenbord op het scherm.
Microsoft zelf schrijft het volgende over de toegankelijkheidsopties van Windows 2000:
"De toegankelijkheidsopties die meegeleverd worden met Windows 2000 zijn bedoeld om een minimale vorm van functionaliteit te bieden voor gebruikers met een beperking (users with special needs). De meeste gehandicapte gebruikers zijn voor dagelijks gebruik echter meer gebaat bij een hulpmiddel van een hoger niveau."
Een extra verbetering binnen Windows 2000 is het feit dat er nu meer objecten via het toetsenbord bereikbaar zijn, zoals het berichtgebied en de knoppenbalken.
Doordat Microsoft dit product enkel als opvolger voor Windows NT 4 uitbrengt en niet voor Windows 98, zullen de hulpmiddelenproducenten voorlopig hulpmiddelen moeten blijven ontwikkelen voor de beide Windows-platforms. De keuze van een hulpmiddel zal je dus nog steeds moeten maken in functie van het besturingssysteem waarmee je werkt.
Tegen de tijd dat Windows 2000 in de winkel ligt, kunnen we verwachten dat er ook verschillende hulpmiddelen voor dit besturingssysteem beschikbaar zullen zijn. Infovisie Magazine zal u hiervan zeker op de hoogte houden.

Voor meer informatie over de toegankelijkheidsopties van Windows 2000 kan u op deze website terecht:
http://microsoft.com/enable/products/windows2000/features.htm

Naar inhoudsopgave