Update-Info

*In juni werd door het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap en het Vlaams Economisch Verbond de "Goedepraktijkengids voor de tewerkstelling van personen met een handicap" voorgesteld. In deze 40 pagina's tellende kleurrijke brochure worden tien bedrijven voorgesteld die positieve ervaringen hebben met de tewerkstelling van gehandicapten. De uitgave van deze brochure vormt het startpunt van een sensibilizeringscampagne om werkgevers ertoe aan te sporen personen met een handicap in dienst te nemen en te houden. De gids is gratis verkrijgbaar via het telefoonnummer 0900/10.380.
Meer info kan u ook bekomen per email (jobconnected@vlafo.be) of via de website van het Vlaams Fonds (www.vlafo.be/jobconnected).

*Vijf Nederlandse belangenorganisaties van slechtzienden en blinden en hun naastbetrokkenen bundelen voortaan hun krachten onder de naam Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang: de NCB (Nederlandse Christelijke Blinden- en slechtziendenbond), de NVBS (Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden), de FOVIG (Federatie van Ouders van Visueel Gehandicapten), de RPVN (Retinitis Pigmentosa Vereniging Nederland) en de BGG (Belangenvereniging van Geleidehond Gebruikers). Deze nieuwe Federatie heeft de taken overgenomen van de Stichting SBBS en die van het Gebruikersplatform Lectuurvoorziening, alsmede een aantal koepeltaken van de Vereniging Het Nederlandse Blinden- en Slechtzienden Wezen (VNBW). Zij zal de komende tijd met meer projecten ten behoeve van mensen met visusbeperkingen komen. Daarbij wordt ondermeer gedacht aan mobiliteit, toegankelijkheid van de openbare ruimte en het openbaar vervoer, informatie en communicatietechnologie (met name toegankelijkheid van publieksinformatie, internet en het elektronisch betalingsverkeer), sociale voorzieningen, introductie van de Euro, voorlichting en service aan individuen via de Slechtzienden- en Blindenlijn. De Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang kan u - althans voorlopig - bereiken via:
Jaarbeursplein 17
Postbus 2062
NL - 3500 GB Utrecht
Telefoon: +31 (0)30 299 28 78
Fax:+31 (0)30 293 25 44
SB-lijn: +31 (0)30 294 54 44
Email: federatie@sb-belang.nl
We wijzen er u op dat de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang de vijf genoemde belangenverenigingen niet vervangt. Deze blijven dan ook gewoon op hun eigen adres, telefoon- en faxnummer bereikbaar!

*De Liberty Plus, een draagbare TV-loep met LCD-scherm en handcamera, volgt de Tieman TF1 op. De specificaties blijven identiek maar de behuizing wijzigde.
In Nederland is dit toestel verkrijgbaar bij Tieman tegen ń7.000 NLG / 3.176 euro en in Belgi‰ bij Sensotec tegen 133.018 BEF / 3.297 euro (prijzen exclusief BTW).

*Listening to Windows 95 is de naam van een zelfstudiepakket dat bestaat uit een CD-ROM, een gids met 14 vereenvoudigde schermbeelden (braille en grootdruk) en een handleiding (zwartdruk, braille, cassette en electronisch). Dit product werd door de organisatie "American Printing House for the Blind" en de Canadese firma "Technology and Society" ontwikkeld voor visueel gehandicapten. Na het opstarten van dit programma legt een traag en duidelijk sprekende Engelse stem stapsgewijs de werking van Windows 95 en zijn belangrijkste componenten uit. Een multimedia Pentium PC met Windows 95 zijn de minimale eisen van dit pakket. Er is ons geen leverancier in Europa bekend. Een demoversie kan op de redactie-adressen beluisterd worden. De prijs in de Verenigde Staten bedraagt 150 USD. Listening to Windows 95 is verkrijgbaar bij:
American Printing House for the Blind
P.O. Box 6085
USA - Louisville, Kentucky 40206-0085
Telefoon: +1 502 895 2405
Fax: +1 502 899 2274
Email: info@aph.org
Website: http://www.aph.org

*In het vorige nummer van IM sloop een foutje in de technische fiche van de Reinecker Videomatic Ec-MPR II AF. Het gepubliceerde vergrotingsbereik (van 5 tot 30 maal) klopt niet. Deze TV-loep vergroot namelijk tussen 2 en 48 maal.

OPROEP:
Beste lezer,
Ik ben Margo De Meyer, studente communicatiewetenschappen aan de K.U. Leuven en verricht een onderzoek bij visueel gehandicapten naar hun ervaringen met spraaktechnologie. Daarom doe ik een oproep aan al wie hieraan wil meewerken. Het onderzoek bestaat uit persoonlijke interviews, die tussen oktober '99 en januari 2000 worden afgenomen. Hierbij wordt volledige anonimiteit gegarandeerd. Zowel visueel gehandicapten die al met spraaktechnologie vertrouwd zijn, als zij die daar nog geen ervaring mee hebben, kunnen deelnemen.
Heb je zin om mee te werken aan dit onderzoek ? Neem dan contact op met Margo De Meyer: Kwikstaartweg 28, 3110 Rotselaar,
telefoon: 016/58.13.04, email:
margo.demeyer@student.kuleuven.ac.be
Alvast hartelijk bedankt.

Naar inhoudsopgave