INFOVISIE MAGAZINE - MAART 2002 - JAARGANG 16 NR. 1

Inhoud

Woord vooraf
Update-info

Computerspelletjes voor blinden
Productevaluatie: MS Office-toetsenbord met scrollwieltje
Telecommunicatie voor personen met een visuele handicap
Verslag ZieZo-beurs 2002

Websitebesprekingen
A-Z to Deafblindness
Accessibility.nl
SB-Belang.nl
Toegankelijk Brugge

Technische fiches
Beeldschermloepen
SmartView 1000
SmartView 3000
SmartView 5000
SmartView 7000
SmartView 8000
Bloeddrukmeters
Gluki Plus
GUI-toegangsprogramma's
Blinux
Notitietoestellen
Braille Lite M20
Braille Lite M40

Adressen leveranciers
Agenda
Index 2001: Artikelen
Index 2001: Technische fiches
Colofon

Terug naar de inhoudstafel

Woord vooraf

Het nieuwe jaar is alweer een eind gevorderd wanneer u dit eerste nummer van de nieuwe jaargang ontvangt. 2002 staat onder meer in het teken van de introductie van de euro. Inmiddels zijn we al gewend aan die euro. De prijsverschillen tussen Vlaanderen en Nederland zullen daardoor nog duidelijker tot uiting komen.
Ook het abonnementsgeld van Infovisie Magazine hebben we omgezet in euro. Helaas waren we genoodzaakt om het bedrag iets te verhogen, naar 25 euro. Met het abonnementsgeld proberen we de aanmaakkosten van de verschillende drukvormen van dit tijdschrift te dekken. Dat lukt echter niet, waardoor we Infovisie Magazine vanaf dit nummer niet langer uitbrengen in groteletterdruk. Onze excuses aan de betrokken lezers. We hopen dat de spiraalrug van de gewone zwartdrukversie u toelaat ons blad goed te lezen onder een beeldschermloep. Suggesties voor een verdere verbetering van de zwartdruk-lay-out zijn welkom bij de redactieleden.
Positief nieuws is dat de start van het KOC in Vlaanderen (de opvolger van Vlicht - Infovisie) geen gevolgen heeft voor de redactie van Infovisie Magazine. Het KOC wil immers zoveel mogelijk de bestaande dienstverlening handhaven.
In dit nummer vindt u onder andere artikelen over computerspelletjes die gespeeld kunnen worden zonder hulpmiddel, over het nieuwe Office-toetsenbord van Microsoft en over belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van een telefoontoestel, en een verslag van de recente ZieZo-beurs in Nieuwegein.
De redactie wenst u veel leesplezier!

Terug naar de inhoudstafel

Update-info

Oproep aan slechtziende computergebruikers om deel te nemen aan een onderzoek
Dit voorjaar doet Visio samen met de Hogeschool van Amsterdam (opleiding ergotherapie) een onderzoek naar de ervaringen van gebruikers van de volgende hulpmiddelen: combinatie van vergroting met spraak van Zoomtext Xtra L2 of LunarPlus. De resultaten van dit onderzoek gebruikt Visio bij de advisering van deze hulpmiddelen. Daarnaast zal Visio de informatie aan de leveranciers bezorgen. Ten slotte zal Infovisie Magazine de resultaten dit jaar ook publiceren.
Voor dit onderzoek zullen studenten ergotherapie u thuis bezoeken. Zij zullen informeren naar uw ervaringen en u vragen een paar opdrachten op de computer uit te voeren. Bovendien zullen de studenten daarna wat tijd hebben om in te gaan op vragen die u zelf heeft over het hulpmiddel. Het onderzoek zal 2 tot 3 uur in beslag nemen.
Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar computergebruikers in Nederland die al een jaar of langer werken met Zoomtext Xtra L2 of LunarPlus. Het maakt niet uit hoeveel u met de computer werkt of welke programma’s u gebruikt. De resultaten van het onderzoek zullen uiteraard anoniem worden verwerkt. Als u bereid bent aan het onderzoek mee te doen, kunt u zich opgeven bij het TOVG door een e-mail te sturen naar tovg@visio.nu of te bellen met het TOVG op het nummer 035 698 57 82.

Terug naar de inhoudstafel

Computerspelletjes voor blinden

Christiaan Pinkster

Inleiding
In dit artikel worden vier computerspelletjes besproken die werken in een Windows-omgeving. Om ze te spelen is geen schermuitleesprogramma nodig. Wel een geluidskaart en een stereo speakerset of, beter nog, een hoofdtelefoon.
De eerste drie spellen zijn in het Engels. Maar ze vallen over het algemeen goed te gebruiken zonder al te veel kennis van de Engelse taal. Sinds 17 januari is er ook een nieuw Nederlandstalig spel op de markt. De spelletjes zijn te bestellen en/of te downloaden via internet.

KM 2000
KM 2000 is een racespel waarbij je in een zo kort mogelijke tijd 25 circuits, verspreid over de hele wereld, moet uitrijden. De circuits lopen op in moeilijkheidsgraad. Je kunt kiezen uit een oefen- en een competitiestand. In de oefenstand kun je de verschillende circuits oefenen. In de competitiestand moet je elk circuit met succes uitrijden om naar een volgend circuit te kunnen.
Het spel is vrij eenvoudig te spelen met een joystick of toetsenbord, waarmee je de besturing van een raceauto simuleert. De handelingen die je als bestuurder verricht, worden omgezet in auditieve signalen. Indien je dicht bij een vangrail komt, neemt het motorgeluid aan die kant toe. Op de eerste circuits krijg je ook nog verbale aanwijzingen die je wat naar links of rechts verwijzen.
Ook (slecht)zienden kunnen het spel spelen, als het beeldscherm wordt toegevoegd. Je kunt dan gebruik maken van de zoomfunctie en een contrastrijk beeld.

Minimale systeemeisen:

DirectX 6.0 of hoger is nodig (gratis te downloaden van www.microsoft.com)
Prijsindicatie: 40 EUR
Demo: www.codfact.com
bestandsgrootte: 2,9 Mb

ESP Pinball
ESP Pinball is een flipperkastspel dat grotendeels werkt zoals de traditionele flipperkastspellen. De bedoeling is een stalen bal over een speeltafel te schieten. Door verschillende objecten op de tafel wordt de bal alle kanten op geschoten. Het raken van de meeste objecten levert bonuspunten op. Het komt eropaan de bal zo lang mogelijk in het spel te houden en zoveel mogelijk bonuspunten te halen. Als de bal op een flipper komt, blijft hij plakken. De speeltafel wordt kloksgewijs afgezocht naar objecten met bonuspunten. Die objecten zijn hoorbaar gemaakt door middel van verschillende geluiden. Op die manier kun je gericht een bal wegschieten met de flippers.
Het spel valt vrij eenvoudig te spelen met het toetsenbord. Het vraagt enige oefening om de flippers op het juiste moment te bedienen.

Minimale systeemeisen:

DirectX 7.0 of hoger is nodig (gratis te downloaden van www.microsoft.com)
Prijs: $ 29,95 US (35 EUR)
Demo: www.espsoftworks.com
bestandsgrootte: 12 Mb

Shades of Doom
Shades of Doom is een avonturenspel in een uiterst geheime militaire onderzoeksbasis, waar een allesvernietigend experiment wordt uitgevoerd. Het uiteindelijke doel van het spel is dit experiment te vernietigen. Om je een weg te banen door de duisternis, gebruik je het geluid van de wind in de kamers en doorgangen, de echo van je voetstappen, het geluid van de objecten om je heen en de aanwijzingen van je zakcomputer, die de omgeving kan analyseren. In het gebouw lopen allerlei monsters rond die je moet doden en zijn er allerlei voorwerpen die je helpen om de tocht te volbrengen.
Ondanks de complexiteit van Shades of Doom is het toch mogelijk om met een paar sneltoetsen vlug met het spel te beginnen

Minimale systeemeisen:

DirectX 7.0 of hoger is nodig (gratis te downloaden van www.microsoft.com)
Prijs: $ 35 US (40,5 EUR)
Demo: www.gmagames.com
bestandsgrootte: 30,5 Mb (vier delen)

SNELLER
SNELLER is een racespel waarbij je zo snel mogelijk moet racen in de ‘shuttle’, om zoveel mogelijk punten te halen in drie minuten. Punten kun je halen door onderweg ‘boosters’ op te pikken en door een checkpoint te passeren. De boosters kun je activeren, waardoor je sneller gaat. Onderweg word je bijgestaan door bijrijder Bob. Hij moedigt je aan om zo snel mogelijk te rijden. De hoogste score wordt bijgehouden op internet.
Het spel in zijn huidige vorm valt eenvoudig te spelen. De ontwikkeling van het spel is nog in volle gang. Op dit moment is er alleen een demoversie. De bedoeling is eerst het spel in het Engels te vertalen. Daarna zal gewerkt worden aan verschillende levels.

Minimale systeemeisen:

Prijs: nog niet bekend
Demo: www.soundsupport.net
bestandsgrootte: 109 Mb

Tot slot
Op de website van het TOVG, www.tovg.nl, staan links naar websites met nog veel meer spellen. Voor heel wat spellen is het nodig te werken met schermuitleessoftware. Let bij het downloaden op de grootte van het bestand en de systeemeisen. 20 Mb downloaden via de telefoonlijn duurt al snel 3 uur.
Veel spelplezier!!!

Terug naar de inhoudstafel

Productevaluatie: MS Office-toetsenbord met scrollwieltje

Gerhard Pape

Microsoft heeft een nieuw type toetsenbord uitgebracht. Naast het Natural Keyboard (pro) en het Internet Keyboard (pro) is er nu ook het Office Keyboard.
Het Internet Keyboard biedt een serie extra toetsen voor directe toegang tot functies van browsers en e-mailprogramma’s. Het Natural Keyboard voegt daar het ergonomische aspect van een natuurlijke handpositie aan toe.
Het Office Keyboard is vooral bedoeld om de meest voorkomende handelingen in de huis- en kantooromgeving nog sneller en gemakkelijker te kunnen uitvoeren. Ook aan ergonomie is aandacht besteed.

In dit artikel wordt het Office Keyboard besproken en de relatie tot screenreaders en vergrotingspakketten belicht. De bijzonderheden van het Office Keyboard ten opzichte van een gewoon toetsenbord zijn:

De bedoeling van dit toetsenbord is dat de meest gebruikte functies en sneltoetsen een eigen knop hebben.

Lay-out van het toetsenbord
Aan de bovenzijde, boven de normale functietoetsen, zitten 12 extra toetsen om applicaties te starten en luidsprekervolume, logoff en sleepmode in te stellen.
De normale functietoetsen zijn herschikt in groepjes van drie en hebben een extra betekenis gekregen: F1=Help, F2=Microsoft Office-website, F3=Office-XP-taakvenster;
F4=New, F5=Open, F6=Close;
F7=Reply, F8=Forward, F9=Send;
F10=Spelling, F11=Save, F12=Print.
Daarnaast komen twee extra toetsen, voor Undo en Redo.
Ten slotte zijn er nog de toetsen “=” / Insert, “(“ / Printscreen, “)” / Scroll Lock en Backspace / Pause.

-Aan de linkerzijde zitten de extra toetsen en een scrollwiel voor functies die gebruikelijk via de muis met de rechterhand worden bediend, zodat taken van de overbelaste rechterzijde naar links verhuizen. Die toetsen zijn: Vorige locatie, Volgende locatie, Kopiëren, Knippen, Plakken, Vorige applicatie en Volgende applicatie.
-Het toetsenbord is voorzien van een geïntegreerde polssteun.
-Via de F-Lock-toets linksboven kan gewisseld worden naar de oude functietoetsen. Het toetsenbord start op in de sneltoets-mode. Er is geen instelling om dat te wijzigen.

Werken met het Office-toetsenbord
Het starten van een applicatie is rechttoe rechtaan starten. De meeste pakketten starten dan ook gewoon een nieuwe sessie op. Alleen de rekenmachine en Office-XP/2000-pakketten controleren of ze al gestart zijn. Daardoor kunnen de applicatie-starttoetsen ook gebruikt worden om direct om te schakelen naar bijvoorbeeld Excel 2000. Handig!
Vele van onze lezers gebruiken al sneltoetsen. Voor hen vervalt met dit toetsenbord de noodzaak om Control- of Alt-combinaties te maken. Muisgebruikers besparen zich het vaak moeizaam opzoeken van de juiste knop of het juiste pictogram, of een zoektocht door het startmenu. Wellicht is dat een stimulans om nog meer sneltoetsen te gaan gebruiken.
Het voordeel van knoppen in plaats van sneltoetsen is maar zeer betrekkelijk als de sneltoetsen bekend zijn.
Wat de programmeerbaarheid betreft, moet worden opgemerkt dat niet alle toetsen programmeerbaar zijn. De beschikbare sneltoetsenlijst is ook niet erg uitgebreid.
Het aantal knoppen is beperkt tot functies die horen bij het beginnen en afsluiten, bewaren en afdrukken van documenten. In het gewone gebruik komen veel meer sneltoetsen en “menu-paadjes” voor, zoals bijvoorbeeld “Alt, B, L” voor “Opslaan als”.
Bij de meeste toetsen kun je kiezen uit een standaard-applicatie, een sneltoets-functie, een zelf te kiezen applicatie starten en de toets uitschakelen. Andere kunnen alleen uitgeschakeld worden.

Het scrollwiel is een handige methode om door de tekst te bladeren. De gevoeligheid van het scrollwiel moet dan wel goed ingesteld worden, op één regel per stapje. Daarvoor is de IntelliPoint-software nodig die bij de Microsoft-scrollmuis wordt geleverd.
Het moet de ideale manier van bladeren zijn voor wie met een vergroting werkt: met links verticaal schuivend en met de muis de regel volgend.
Om het royale scrollwiel te gebruiken moet eerst met een muisklik het te scrollen venster geactiveerd worden.

Software-compatibiliteit
-Volgens opgave is het toetsenbord compatibel met een hele reeks programma’s van diverse leveranciers. Een uitgebreide lijst staat op de volgende website: http://www.microsoft.com/hardware/Keyboard/supported.asp
-De toetsenbordsoftware werkt samen met die van de IntelliPoint-muis.

Hardware-compatibiliteit
-Het toetsenbord kan worden aangesloten op een USB- of een PS/2-poort.
-De Sleepmode leidt in sommige gevallen tot problemen: de pc ontwaakt niet meer. Het is daarom extra jammer dat deze toets niet programmeerbaar is.

Samengevat:
-Dit is een degelijk toetsenbord dat prettig aanvoelt in het gebruik.
-Het is handig manoeuvreren met het scrollwiel, ook met vergrotingssoftware.
-Het voordeel van knoppen in plaats van sneltoetsen is maar zeer betrekkelijk.
-Het aantal functies dat aan een knop kan worden toegekend is beperkt.
-Knippen en plakken via de speciale toetsen is een vooruitgang, hoewel met diverse brailledisplays dezelfde functionaliteit bereikt kan worden.
-Het wisselen van applicatie is bij gebruik van een screenreader praktisch beperkt tot omschakelen naar de vorige applicatie.

Meer informatie is te vinden op: http://www.microsoft.com/hardware/Keyboard/default.asp
Prijs: 59 EUR

Terug naar de inhoudstafel

Telecommunicatie voor personen met een visuele handicap

Jeroen Baldewijns

Steeds meer geavanceerde toestellen die niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken zijn, krijgen het lastige trekje aangemeten dat ze niet (vlot) bruikbaar zijn voor mensen met een beperkte visus. Laat ons in dit artikel even kijken hoe het gesteld is met de moderne telefonie-apparatuur. We trachten u daarbij te voorzien van de nodige achtergrondkennis om een telefoon- of gsm-toestel te kiezen.

1. Telefoontoestellen
Steeds meer telefoontoestellen tonen visuele informatie op een lcd-schermpje, of ze bevatten zoveel knopjes dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Daarom willen we u graag een overzicht bieden van aandachtspunten bij de selectie van een telefoontoestel. We maken daarbij een onderscheid in gradatie van visuele beperking.
Nadien lichten we elk van de punten even toe.

Licht slechtziend

Zwaar slechtziend

Niet ziend

Doofblind

-Grote toetsen

X

X

-Duidelijke opschriften

X

X

-Goed voelbare toetsen

X

X

X

-Voelbaar oriëntatiepunt

X

X

X

-Standaard toetsenbordlay-out

X

X

X

X

-Spraakuitvoer

X

X

X

-Geheugens

X

X

X

X

-Hoorbare toets-feedback

X

X

X

-Voelbare toets-feedback

X

-Handenvrij-functie

X

X

X

X

-Geheugenbuffer voor ingetypt telefoonnummer

X

X

X

X

-Aansluiting voor extra telefoonhoorn

X

-Teksttelefoon met brailleleesregel

X

Een woordje uitleg bij de genoemde aandachtspunten:

We besluiten dit onderdeel over telefoontoestellen met een paar concrete oplossingen:

-Topcom Deskmaster 250 en Callmaster 250
Deze telefoontoestellen maken informatie toegankelijk die bij de meeste andere telefoontoestellen enkel op het scherm verschijnt. Als de telefoon rinkelt, kun je namelijk het nummer en de naam van de beller laten uitspreken alvorens de telefoon op te nemen. De Callmaster 250 is in Nederland verkrijgbaar bij Alecs voor 44,5 EUR.

-Belgacom Maestro Smart
Dit telefoontoestel maakt het voor de niet- of slechtziende gebruiker mogelijk om zelfstandig (zonder dat je de informatie op het beeldscherm moet kunnen lezen) een Proton-betaalkaart op te laden. Het enige wat je als gebruiker hoeft te doen, is de volgorde van de toetsaanslagen uit het hoofd leren.

-Parrot Voice Mate als extra hulpje
De Voice Mate is een elektronische agenda/adresboek voor personen met een visuele handicap. Dit toestel biedt een zeer nuttige telefoniefunctie. Na het inspreken van een naam in de microfoon van de Voice Mate, zoekt het toestel het bijbehorende telefoonnummer op in zijn adresboek en maakt dat nummer via geluidstonen hoorbaar via zijn luidspreker. Door de luidspreker tegen het microfoongedeelte van de telefoonhoorn te houden, wordt dat nummer door het telefoontoestel opgebeld.

2. gsm-toestellen
Op het gebied van gsm-toestellen is de toestand erger. Heel wat functies en instellingen van zo’n apparaat zijn niet benaderbaar zonder visuele controle over het lcd-scherm. Het compacte ontwerp (dat dit toestel nu net zo interessant maakt voor het grote publiek) zorgt er bovendien voor dat grote toetsen en opschriften onmogelijk zijn. Blind gebruik van het toetsenbord is hier dan ook de boodschap.
In de onderstaande tabel geven we alvast een overzicht van aandachtspunten die het toch mogelijk moeten maken een behoorlijk bruikbaar gsm-toestel te kiezen uit het enorme marktaanbod.

Licht slechtziend

Zwaar slechtziend

Niet ziend

Doofblind

-Duidelijke opschriften

X

X

-Goed voelbare toetsen

X

X

X

X

-Voelbaar oriëntatiepunt

X

X

X

-Standaard toetsenbordlay-out

X

X

X

X

-Hoorbare toets-feedback

X

X

X

-Voelbare toets-feedback

X

-Spraakherkenning

X

X

X

X

-Geheugens met eentoetsbediening

X

X

X

X

-Eenvoudige en logische menustructuren

X

X

X

X

Een woordje uitleg bij de aandachtspunten die nog niet in de vorige paragraaf werden verklaard:

Omdat het aanbod zo modegevoelig is en dus in snel tempo wijzigt, kunnen we geen concrete oplossingen aanprijzen. Die zouden immers alweer verouderd kunnen zijn tegen de tijd dat u dit artikel leest.

3. Conclusie
Als u bij de keuze van een communicatieapparaat rekening houdt met een aantal belangrijke selectiecriteria, dan kunt u toestellen vinden die al een aardige basis van bruikbaarheid bieden. Desondanks kunnen veel fabrikanten van dergelijke apparatuur best wel nog wat sensibilisering inzake “design for all” gebruiken.

Terug naar de inhoudstafel

Verslag: ZieZo-beurs 2002

Helene van Harten

De ZieZo-beurs 2002 vond plaats in de vernieuwde Blokhoeve in Nieuwegein. De tentoonstellingsruimte was echter weinig veranderd. Wel nieuw was een begeleider die vanaf de ingang met je meeging naar de tafel van je voorkeur. De leveranciers, belangenverenigingen en instellingen waren vertegenwoordigd. De opvallendste nieuwtjes op de Nederlandse markt worden hier besproken.

Webportaal
De blindenbibliotheek gebruikte de ZieZo om de eerste documenten te presenteren op het webportaal: www.anderslezen.nl. Tijdens de speciale presentatie was er helaas geen on line-verbinding, maar in de stand in de tentoonstellingsruimte wel. Je moet nu de pagina van www.anderslezen.nl kunnen aanpassen aan je eigen voorkeur en de eerste documenten kunnen lezen met een speciaal ontwikkeld leesprogramma in combinatie met je eigen hulpmiddel. Om documenten en tijdschriften te kunnen lezen, moet je je registreren als abonnee met een leeshandicap. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, zal dit vanaf 1 juli 2002 50 tot 90 euro per jaar kosten. Ook Vlaamse lezers met een leeshandicap kunnen zich abonneren. Vanaf 1 april verwacht de bibliotheek de volledige service van Elnet op het webportaal te kunnen bieden en vanaf 1 juli stopt de service op Elnet. De overgangsperiode is daarmee veel korter dan velen hadden verwacht. De Federatie Nederlandse Blindenbibliotheken overlegt nu met de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang (meer gegevens bij de websitebespreking) over de consequenties van deze zeer korte overgangsperiode.

Computerspellen
Een andere primeur op de ZieZo was de speciale spelletjesmuis die Alva presenteerde. Dit is een muis met 2 grote braillecellen, die tactiele informatie geeft om de spellen van Virtey Land te kunnen spelen. De muis is door VirTouch ontwikkeld in combinatie met tot nu toe 3 computerspellen. Bezoekers van de ZieZo-beurs konden kennismaken met de spellen en hun mening geven. Afhankelijk van het enthousiasme en het geld dat de geïnteresseerden voor de muis over hebben, zal Alva beslissen of het de muis en de spellen op de Nederlandse markt zal brengen.

Beeldschermloepen
Tieman demonstreerde de Liberty Color, een handcamera aangesloten op een klein TFT-scherm. Het scherm en dus de vergroting (5-10 keer) is kleiner dan bij de Liberty Plus. Nieuw is dat de camera niet op het document hoeft te liggen om een scherp beeld te geven. Dit biedt de mogelijkheid om de camera in de ene hand te nemen en met de andere hand te schrijven en het schrift in beeld te brengen. Dat vraagt wel de nodige coördinatie.
Ook nieuw bij Tieman is de Sentry-beeldschermloep met een camera op een hoge standaard en een losse XY-tafel. Dankzij de grote werkhoogte van 34 cm en de autofocus is de beeldschermloep geschikt voor veel soorten werkzaamheden. De camera is bovendien kantel- en roteerbaar om de ruimte te verkennen.
Bij Alva was een prototype van de Magnilink Uil Switch te zien. Ook die heeft een vrij hoge camerapositie (werkhoogte 31 cm) en een groot leesplateau. Bijzonder is dat het TFT-scherm op verschillende hoogtes en onder verschillende hoeken naast de camera-arm gehangen kan worden. Daardoor komt het beeldscherm tussen het leesplateau en de pc in te hangen.
LVBC presenteerde de SmartView 5000 en 7000 als nieuwe modellen op de Nederlandse markt. De SmartView 5000 is een luxueuzere uitvoering van de SmartView 3000, nu met volledige kleurenweergave en de mogelijkheid van grotere vergrotingsfactoren. De SmartView 7000 lijkt op het eerste gezicht op het ontwerp van de Twinkle, met een camera-arm boven een leesplateau. Er is geen mogelijkheid om het beeldscherm boven de camera-arm te plaatsen. De bedieningsknoppen zijn verdeeld over de camera-arm en een afstandsbediening. Met de afstandsbediening kan de vergroting ingesteld worden.
Reinecker demonstreerde nu in Nederland de Uno en de Lupo, die we ook op de RehaCare gezien hebben. De Uno heeft nu 4 mogelijke ingangssignalen: de camera boven de leestafel, de camera op de schrijfstandaard, de camera om de ruimte te verkennen en het pc-signaal. In de toekomst moet het mogelijk worden om iedere combinatie van 2 signalen splitscreen op het scherm te krijgen. Het TFT-scherm kan ook hoge helderheidsverschillen goed weergeven. De Lupo heeft alleen de camera op de schrijfstandaard, die ook op direct het document geplaatst kan worden. Er was nu een prototype van een rolgeleider onder de camera geplaatst om de camera bij voorkeur in één richting over het document te bewegen.

Braillenotitietoestel
LVBC demonstreerde de Braillex Elba, een braillenotitietoestel van Papenmeier, dat dit voorjaar op de markt komt. De Elba is uitgerust met 32 braillecellen met cursorrouting en de bekende navigatiebalk die de duimtoetsen vervangt. Er is een versie met een QWERTY-toetsenbord en een versie met speciaal ontwikkelde brailletoetsen voor een prettige aanslag. De Elba beschikt over een interne modem en alle belangrijke communicatiepoorten. Vrijwel alle applicaties van tekstverwerken tot internet en van agenda tot MP3-speler zijn ingebouwd. Er is gekozen voor het Linux-bedieningssysteem, waarbij bestanden en gegevens uitwisselbaar zijn met Office-bestanden. LVBC legt de laatste hand aan de ontwikkeling en de Nederlandse spraak.

Schermuitleesprogramma’s
Voor de nieuwe versie 5 van Supernova was er slechts bescheiden aandacht, omdat de Nederlandse versie nog niet uit is.
Alva demonstreerde de Nederlandse versie van het schermuitleesprogramma Connect Outloud. Dat is een uitgeklede en zeer voordelige versie van Jaws voor spraak- en brailleuitvoer. Connect Outloud werkt goed samen met een kale Windows-pc zonder Office-pakketten als Word en Excel. Connect Outloud geeft alleen braille- en spraakuitvoer bij het gebruik van Windows, Wordpad, Internet Explorer en Outlook Express.

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: A-Z to Deafblindness

Toegankelijkheid

Inhoud
Op deze Engelse site is een massa informatie te vinden die verband houdt met alle aspecten van doofblindheid.

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: Accessibility.nl

Toegankelijkheid

Inhoud
Deze site is een verzamelpunt wat betreft toegankelijkheidsaspecten van het internet, in de breedst mogelijke betekenis.

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: SB-Belang

Toegankelijkheid

Inhoud
De Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang is een koepelorganisatie van mensen met een (dreigende) visuele functiebeperking. Zij is spreekbuis en belangenbehartiger van alle 625.000 slechtzienden en blinden in Nederland. De Federatie richt zich op het realiseren van concrete oplossingen voor slechtziende en blinde mensen in de samenleving.

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: Toegankelijk Brugge

Toegankelijkheid

Inhoud
Dit is de website van de toegankelijkheidsgids van de stad Brugge. Deze gids wil een goede wegwijzer zijn voor personen met een mobiele beperking die de stad willen bezoeken. Op basis van de gids kunnen personen met mobiliteitsproblemen vooraf nagaan welke voorzieningen en gebouwen toegankelijk zijn, zelfstandig of met assistentie.
Er wordt gebruik gemaakt van 23 pictogrammen: eenvoudige afbeeldingen die informatie geven over de toegankelijkheid. De betekenis van elk pictogram wordt uitgelegd. Als een gebouw een pictogram krijgt, betekent dit dat het gebouw toegankelijk is wat het afgebeelde onderwerp betreft.
De site draagt het BlindSurfer-label, wat een goede toegankelijkheid garandeert.

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Beeldschermloepen - SmartView 1000

ISO 9999 21.06.03

Basiskenmerken:
Uitvoering: bureaumodel
Weergave: monochroom
Schermdiagonaal: 35 cm
Vergroting: 3 tot 25 maal

Aanvullende informatie:

Producent:
PULSE DATA EUROPE
Blotts Barn
Brooks Road
Raunds NN9 6NS
Groot-Brittannië
Telefoon: +44 1933 626 000
Fax: +44 1933 626204
E-mail : europe@pulsedata.com

Leverancier en prijs:
-België: 2.400 EUR (februari 2002, excl. BTW)
-Nederland: LVBC: prijs op aanvraag

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Beeldschermloepen - SmartView 3000

ISO 9999 21.06.03

Basiskenmerken:
Uitvoering: bureaumodel
Weergave: monochroom
Schermdiagonaal: afh. van gebruikte monitor
Vergroting: afh. van gebruikte monitor
Keuze tekst- en achtergrondkleur

Aanvullende informatie:

Producent:
PULSE DATA EUROPE
Blotts Barn
Brooks Road
Raunds NN9 6NS
Groot-Brittannië
Telefoon: +44 1933 626 000
Fax: +44 1933 626204
E-mail: europe@pulsedata.com
Website: www.pulsedata.com/handlers/display.cfm/4,304,10,17,html

Leverancier en prijzen:
-België: Sensotec: 2.100 EUR (februari 2002, excl. BTW)
-Nederland: LVBC: 2.150 EUR
Smart PC Access Kit: 315 EUR
Smart Keypad: 110 EUR (februari 2002, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Beeldschermloepen - SmartView 5000

ISO 9999 21.06.03

Basiskenmerken:
Uitvoering: bureaumodel
Weergave: kleur
Schermdiagonaal: afh. van gebruikte monitor
Vergroting: afh. van gebruikte monitor
Keuze tekst- en achtergrondkleur
Autofocus en elektrische zoom

Aanvullende informatie:

Producent:
PULSE DATA EUROPE
Blotts Barn
Brooks Road
Raunds NN9 6NS
Groot-Brittannië
Telefoon: +44 1933 626 000
Fax: +44 1933 626204
E-mail: europe@pulsedata.com
Website: www.pulsedata.com/handlers/display.cfm/4,306,10,17,html

Leverancier en prijs:
-België: Sensotec: 2.800 EUR (februari 2002, excl. BTW)
-Nederland: LVBC: 2.900 EUR (februari 2002, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Beeldschermloepen - SmartView 7000

ISO 9999 21.06.03

Basiskenmerken:
Uitvoering: camera op arm
Weergave: kleur
Schermdiagonaal: afh. van gebruikte monitor
Vergroting : afh. van gebruikte monitor
Keuze tekst- en achtergrondkleur
Autofocus en elektrische zoom

Aanvullende informatie:

Producent:
PULSE DATA EUROPE
Blotts Barn
Brooks Road
Raunds NN9 6NS
Groot-Brittannië
Telefoon: +44 1933 626 000
Fax: +44 1933 626204
E-mail: europe@pulsedata.com
Website: www.pulsedata.com/handlers/display.cfm/4,308,10,17,html

Leverancier en prijs:
-België: Sensotec: 2.800 EUR (februari 2002, excl. BTW)
-Nederland: LVBC: 2.900 EUR (februari 2002, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Beeldschermloepen - SmartView 8000

ISO 9999 21.06.03

Basiskenmerken:
Uitvoering: bureaumodel
Weergave: kleur
Schermdiagonaal: afh. van gebruikte monitor
Vergroting: afh. van gebruikte monitor
Elektronische leeslijnen
Elektronische beeldafdekking
Keuze tekst- en achtergrondkleur
Autofocus en elektrische zoom
Pc-aansluiting

Aanvullende informatie:

Producent:
PULSE DATA EUROPE
Blotts Barn
Brooks Road
Raunds NN9 6NS
Groot-Brittannië
Telefoon: +44 1933 626 000
Fax: +44 1933 626204
E-mail: europe@pulsedata.com
Website: www.pulsedata.com/handlers/display.cfm/4,309,10,17,html

Leverancier en prijs:
-België: Sensotec: 3.900 EUR (februari 2002, excl. BTW)
-Nederland: LVBC: 4.100 EUR (februari 2002, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Diversen - Gluki Plus

ISO 9999 03.24.12

Productinformatie:

Producent:
CARETEC
Stubenbastei 1
A - 1010 Wenen
Oostenrijk
Telefoon: +43 1 513 80 810
Fax: +43 1 513 80 819
E-mail: office@caretec.at

Leverancier en prijs:
-Duitsland: 721,74 EUR (februari 2002, incl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - GUI-toegangsprogramma’s - Blinux

ISO 9999 21.09.27

Basiskenmerken:
Versie: 1.0
Ontworpen voor: SuSE Linux 7.x
Braille-ondersteuning

Aanvullende informatie:

Producent:
HANDY TECH ELEKTRONIK
Brunnenstrasse 10
72160 Horb-Nordstetten
Duitsland
Telefoon: +49 74 51 55 460
Fax: +49 74 51 55 46 67
E-mail: info@handytech.de
Website: http://www.handytech.de/1/no/163/37//40/b/s-index163.htm

Leveranciers en prijs:
-België: Erocos: prijs op aanvraag

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Notitietoestellen - Braille Lite M20

ISO 9999 21.12.XX

Basiskenmerken:
Spraakweergave: Engels
Soort spraak: synthetisch
Brailleweergave: 20 braillecellen
Grootte werkgeheugen: 14 Mbyte
Indeling werkgeheugen: vrij
Tekstverwerkingsfuncties
Agendafunctie
Brailleleesregel voor pc
Spraaksynthesizer voor pc

Aanvullende informatie:

Producent:
FREEDOM SCIENTIFIC
11800 31st Court North
St. Petersburg, FL 33716-1805
Verenigde Staten
Telefoon: +1 727-803-8000
E-mail: info@freedomscientific.com
Website: www.freedomscientific.com/fs_products/notetakers_m20.asp

Leverancier en prijs:
-Duitsland: Freedom Scientific GmbH: 3.903 EUR (februari 2002, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Notitietoestellen - Braille Lite M40

ISO 9999 21.12.XX

Basiskenmerken:
Spraakweergave: Engels
Soort spraak: synthetisch
Brailleweergave: 40 braillecellen
Grootte werkgeheugen: 14 Mbyte
Indeling werkgeheugen: vrij
Tekstverwerkingsfuncties
Agendafunctie
Brailleleesregel voor pc
Spraaksynthesizer voor pc

Aanvullende informatie:

Producent:
FREEDOM SCIENTIFIC
11800 31st Court North
St. Petersburg, FL 33716-1805
Verenigde Staten
Telefoon: +1 727-803-8000
E-mail: info@freedomscientific.com
Website: www.freedomscientific.com/fs_products/notetakers_m40.asp

Leveranciers en prijs:
-Nederland: Stichting Spits: prijs op aanvraag

Terug naar de inhoudstafel

Adressen leveranciers

ABERIS
Groeneweg 58
B - 3001 Heverlee
Telefoon: +32 (0)16 23 49 09
Fax: +32 (0)16 23 56 62
E-mail: aberis@pandora.be

ADVANCED TECHNICS
Tweehuizenweg 81, bus 9
B - 1200 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 763 09 08
Fax: +32 (0)2 763 09 08
E-mail: info@advtechnics.com
Web: www.advtechnics.com

ALECS
Sprendlingenpark 21
NL - 5061 JT Oisterwijk
Telefoon: +31 (0)13 521 33 73
Fax: +31 (0)13 521 33 71
E-mail: info@alecs.tv
Web: www.alecs.tv

ALVA
Leemansweg 51
NL - 6827 BX Arnhem
Telefoon: +31 (0)26 38 41 384
Fax: +31 (0)26 38 41 300
E-mail: info@alva-bv.nl
Web: www.alva-bv.nl

BLINDENZORG LICHT EN LIEFDE
Hulpmiddelendienst
Oudenburgweg 40
B - 8490 Varsenare
Telefoon: +32 (0)50 40 60 52
Fax: +32 (0)50 38 64 83
E-mail: hulpmid@blindenzorglichtenliefde.be
Web: www.blindenzorglichtenliefde.be

BRAILLELIGA
Engelandstraat 57
B - 1060 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 533 32 11
Fax: +32 (0)2 537 64 26
Web: www.brailleliga.be

DATA BRAILLE SERVICE
Sporthalplein 3
B - 2610 Wilrijk
Telefoon: +32 (0)3 828 80 15
Fax: +32 (0)3 828 80 16
E-mail: info@databraille.be
Web: www.databraille.be

DE CEUNYNCK NV
Kontichsesteenweg 36
B - 2630 Aartselaar
Telefoon: +32 (0)3 870 37 51
Fax: +32 (0)3 887 19 20
E-mail: l.herremans@deceunynck.be
Web: www.deceunyck.be

EDITEC
5, rue des Berceaux
B - 7061 Casteau
Telefoon: +32 (0)65 72 32 45
Fax: +32 (0)65 72 38 16

ERGRA ENGELEN
Kerkstraat 23
B - 2845 Niel
Telefoon: +32 (0)3 888 11 40
Fax: +32 (0)3 888 14 36
E-mail: jos.engelen@ergra-engelen.be
Web: www.ergra-engelen.be

ERGRA LOW VISION
Carnegielaan 4 - 14
NL - 2517 KH Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 311 40 70
Fax: +31 (0)70 311 40 71
E-mail: info@ergra-low-vision.nl
Web: www.ergra-low-vision

EROCOS INTERNATIONAL
Onze-Lieve-Vrouwstraat 90
B - 3550 Zolder
Telefoon: +32 (0)11 53 34 54
Fax: +32 (0)11 53 34 55
E-mail: erocos@innet.be
Web: www.erocos.be

ESCHENBACH OPTIK BV
Osloweg 134
NL - 9723 BX Groningen
Telefoon: +31 (0)50 541 25 00
Fax: +31 (0)50 541 05 82
E-mail: mail@eschenbach-optik.nl
Web: www.eschenbach-optik.nl

ESCHENBACH VISUEEL CENTRUM
Plezantstraat 42
B - 9100 Sint-Niklaas
Telefoon: +32 (0)3 766 64 99
Fax: +32 (0)3 778 01 98
E-mail: paumen@visueelcentrum.be

EUREVA
Saturnusstraat 95
NL - 2516 AG Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 38 55 209

EUROBRAILLE BELGIQUE
90-92, avenue Dailly
B - 1030 Bruxelles
Telefoon: +32 (0)2 241 65 68

EVISION OPTICS
Postbus 18568
NL - 2502 EN Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 311 40 90
Fax: +31 (0)70 311 40 91
E-mail: info@evision.nl
Web: www.evision.nl

FREEDOM SCIENTIFIC GMBH
Line-Eid-Strasse 1
D - 78467 Konstanz
Telefoon: +49 75 31 9 42 39 30
Fax: +49 75 31 9 42 39 59
E-mail: info@freedomscientific.de
Web: www.freedomscientific.de

INTEGRA
Naamsesteenweg 386
B - 3001 Heverlee
Telefoon: +32 (0)16 35 31 30
Fax: +32 (0)16 35 31 44
E-mail: info@integra-belgium.com
Web: www.integra-belgium.be

KOBA VISION
De Oude Hoeven 6
B - 3971 Leopoldsburg
Telefoon: +32 (0)11 34 45 13
Fax: +32 (0)11 34 85 25
E-mail: info@kobavision.be
Web: www.kobavision.be

KOMFA
Hogeweg 227A
NL - 3816 BS Amersfoort
Telefoon: +31 (0)33 479 05 23
Fax: +31 (0)33 470 05 97
E-mail: info@komfa.nl
Web: www.komfa.nl

KOMFA E&A SOFTWARE
Hogeweg 227A
NL - 3816 BS Amersfoort
Telefoon: +31 (0)33 479 00 20
Fax: +31 (0)33 470 05 97
E-mail: info@komfa.nl
Web: www.komfa.nl

LVI BELGIUM
Meylstraat 4
B - 2540 Hove
Telefoon: +32 (0)3 455 92 64
Fax: +32 (0)3 455 92 88
E-mail: info@lvi.be
Web: www.lvi.be

LVBC
James Wattstraat 13B
NL - 2809 PA Gouda
Telefoon: +31 (0)182 525 889
Fax: +31 (0)182 670 071
E-mail: info@lvbc.nl
Web: www.lvbc.nl

N. JONKER
Duifhuis 5
NL - 3862 JD Nijkerk
Telefoon: +31 (0)33 245 37 05
Fax: +31 (0)33 245 00 04

PRESOFT
Bethaniëlei 23
B - 2930 Brasschaat
Telefoon: +32 (0)3 663 42 71
Fax: +32 (0)3 663 07 63
E-mail: info@presoft.be

RDGKOMPAGNE
Winthontlaan 200
NL - 3526 KV Utrecht
Telefoon: +31 (0)30 287 05 64
Fax: +31 (0)30 289 85 60
E-mail: info@rdgkompagne.nl
Web: www.kompagne.nl

REINECKER REHA TECHNIK NL
Oudenhof 2D
NL - 4191 NW Geldermalsen
Telefoon: +31 (0)345 585 160
Fax: +31 (0)345 585 169
E-mail: reinecker.nl@worldonline.nl

SENSOTEC
Gistelsesteenweg 112
B - 8490 Varsenare
Telefoon: +32 (0)50 39 49 49
Fax: +32 (0)50 39 49 46
E-mail: info@sensotec.be
Web: www.sensotec.be

STICHTING SPITS
Blijdestijn 15
NL - 6714 DX Ede
Telefoon: +31 (0)318 63 16 82
E-mail: stichting.spits@inter.nl.net

TIEMAN BELGIE
Baron Ruzettelaan 29
B - 8310 Brugge
Telefoon: +32 (0)50 35 75 55
Fax: +32 (0)50 35 75 64
E-mail: info@tieman.be
Web: www.tieman.be

TIEMAN NEDERLAND
Koddeweg 39-41
NL - 3184 DH Hoogvliet
Telefoon: +31 (0)10 231 35 55
Fax: +31 (0)10 231 35 90
E-mail: info@tieman.nl
Web: www.tieman.nl

VAN DEN BOS OPTICAL LOW VISION
De Moucheronstraat 55
NL - 2593 PX Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 383 62 69
Fax: +31 (0)70 381 46 13

VAN HOPPLYNUS VISION CARE
Koningsstraat 101
B - 1000 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 214 09 50
Fax: +32 (0)2 214 09 57

VAN LENT SYSTEMS
Lithoyensedijk 25A
NL - 5396 NC Lithoyen
Telefoon: +31 (0)412 64 06 90
Fax: +31 (0)412 62 60 25

WORLDWIDE VISION
Oude Hondsbergselaan 9
NL - 5062 SM Oisterwijk
Telefoon: +31 (0)13 528 56 66
Fax: +31 (0)13 528 56 88
E-mail: info@worldwidevision.nl
Web: www.worldwidevision.nl

Terug naar de inhoudstafel

Agenda

(*) 18 tot 23 maart 2002
17th CSUN International Conference "Technology and Persons with Disabilities"

Groots opgezette internationale conferentie over technologie die gehandicapten kan helpen. Deze conferentie richt zich tot professionelen.
Plaats: Los Angeles, USA
Info: Center on Disabilities
California State University
Northridge
18111 Nordhoff Street
Building 11, Suite 103
Northridge, CA 91330-8340
Telefoon: +1 818 677 2578
Fax: +1 818 677 4929
E-mail: ctrdis@csun.edu
Website: www.csun.edu/cod

(*) 22 en 23 maart 2002
Opening demoruimte met pc-aanpassingen

Plechtige opening van een demoruimte tijdens de opendeurdagen van Blindenzorg Licht en Liefde Leuven. Deze opendeurdagen zijn gericht op een ruim publiek. Openingsuren: 14 tot 18 uur.
Plaats: Kessel-Lo, België
Info: Blindenzorg Licht en Liefde
Ernest Solvaystraat 77
B - 3010 Kessel-Lo
Telefoon: +32 (0)16 26 05 90
Fax: +32 (0)16 35 35 04
E-mail: leuv@blindenzorglichtenliefde.be
Website: www.blindenzorglichtenliefde.be

16 tot 19 april 2002
Braille in the Age of Digitalisation

Conferentie over het belang van brailleschrift in onze sterk gecomputeriseerde maatschappij.
Plaats: Kopenhagen, Denemarken
Info: Visual Impairment Knowledge Centre
Rymarksvej 1
DK - 2900 Hellerup
Fax: +45 39 61 94 14
E-mail: visinfo@visinfo.dk

(*) 30 mei tot 2 juni 2002
Support 2002

Beurs over leven, wonen en werken met een handicap. Deze beurs richt zich tot het grote publiek.
Openingstijden: op 30 en 31 mei van 10 tot 18 uur, op zaterdag 1 juni van 10 tot 16 uur en op zondag 2 juni van 12 tot 17 uur.
Plaats: Jaarbeurs Utrecht, Nederland
Info: website: www.leefwijzer.nl/support/persberichten.html

12 tot 14 juni 2002
Autonomic 2002

Salon over hulpmiddelen voor gehandicapten. Deze beurs richt zich hoofdzakelijk tot de Franse markt en is bedoeld voor het grote publiek.
Plaats: Porte de Versailles (Hal 4), Parijs, Frankrijk
Info: Autonomic 2002 - ADES
Centre d'Affaires le Lugo
15, rue du Docteur Roux
F - 94600 Choisy le Roi
Telefoon: +33 1 48 00 05 20
Fax: +33 1 46 81 77 00
E-mail: info@autonomic-expo.com
Website: www.autonomic-expo.com/paris/index.html

13 tot 14 juni 2002
Handicap 2002

Tweede conferentie over de snelle ontwikkelingen op het vlak van technische hulpmiddelen voor gehandicapten. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen en loopt parallel met de Autonomic-beurs op dezelfde locatie.
Plaats: Porte de Versailles, Parijs, Frankrijk
Info: Handicap 2002
J.M. Toulotte
Laboratoire I3D
Centre d'Automatique de Lille, Université des Sciences et Technologies de Lille, Bâtiment P2
F - 59655 Villeneuve d'Ascq Cedex
Telefoon: +33 3 20 43 48 78
Fax: +33 3 20 43 65 67
E-mail: jean-marc.toulotte@univ-lille1.fr
Website: www.lasc.univ-metz.fr/ifrath/handicap2002/

(*) 15 tot 20 juli 2002
8th ICCHP: International Conference on Computers Helping People with Special Needs

Internationale conferentie over hoe computertechnologie gehandicapten kan helpen. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Linz, Oostenrijk
Info: Dr. Klaus Miesenberger
Johannes Kepler Universität Linz
Altenbergerstrasse 69
A - 4040 Linz
Telefoon: +43 732 24 68 98 53
Fax: +43 732 24 68 93 22
E-mail: k.miesenberger@aib.uni-linz.ac.at
Website: www.icchp.at

21 tot 25 juli 2002
Vision 2002: 7th International Conference on Low Vision

Internationale conferentie over low-vision. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Göteborg, Zweden
Info: Vision 2002
Box 5078
S - 402 22 Göteborg
Telefoon: +46 31 81 82 00
Fax: +46 31 81 82 25
E-mail: vision2002@gbg.congrex.se
Website: www.congrex.com/vision2002

(*)27 juli tot 2 augustus 2002
11de ICEVI World Conference (50ste verjaardag)

Conferentie, georganiseerd door de "International Council for Education of People with Visual Impairment". Het thema is: “New Visions: Moving Toward an Inclusive Community”. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Leeuwenhorst Congrescentrum, Noordwijkerhout, Nederland
Info: Van Namen & Westerlaken
P.O. Box 1558
NL - 6501 BN Nijmegen
Telefoon: +31 (0)24 323 44 71
Fax: +31 (0)24 360 11 59
E-mail: icevi2002@congres.net
Website: www.icevi.org

6 tot 9 augustus 2002
CVHI 2002: 2nd Conference and Workshop on Assistive Technologies for Vision and Hearing Impairment

De tweede in een nieuwe reeks internationale conferenties over technologie en ontwikkelingen ten behoeve van gehandicapten. Dit evenement richt zich hoofdzakelijk tot professionelen. Er zijn ook studiebeurzen beschikbaar voor mensen in opleiding.
Plaats: Hotel Alixares, Grenada, Spanje
Info: Ms. Vi. Romanes
CVHI 2002 Secretariat
Department of Electronics and Electrical Engineering
University of Glasgow
Scotland
GB - Glasgow G12 8QQ
E-mail: v.romanes@elec.gla.ac.uk

2 tot 6 oktober 2002
4. Europäische Seminar des "Acquired Deafblindness Network"

Thema: "Probleme der Spättaubblindheit und die Dienstleistungen der Fachhilfe heute"
Europees seminarie over problemen bij mensen die op latere leeftijd doofblind worden en de dienstverlening van professionele instanties. Richt zich tot al wie dagelijks met doofblinden te maken heeft.
Plaats: Zürich, Zwitserland
Info: Catherine Woodtli
E-mail: adbn-seminar@zugernet.ch
of
SZB
Maggie Gsell
Taubblinden-Beratung
Ausstellungsstrasse 36
CH - 8004 Zürich
Telefoon : +41 1 444 10 80

(*) : Activiteiten waar het KOC, Blindenzorg Licht en Liefde, Infovisie vzw, Visio Loo Erf en/of Sonneheerdt aan deelnemen

Terug naar de inhoudstafel

Jaarindex Infovisie Magazine 2001 : Artikelen

Testverslagen, vergelijkende testverslagen

Productbesprekingen

Technische achtergrondartikelen

Verslagen

Diverse artikelen

Website-besprekingen

Terug naar de inhoudstafel

Jaarindex Infovisie Magazine 2001 : Technische Fiches

Beeldschermloepen (ISO 9999 21.06.03)

Brailledrukkers (ISO 9999 21.09.09)

Brailleleesregels (ISO 9999 21.09.12)

Diversen (ISO 9999 21.XX.XX)

Diverse programma’s (ISO 9999 21.21.XX)

GUI-toegangsprogramma’s (ISO 9999 21.09.27)

Licht/kleurdetectors (ISO 9999 21.48.12)

Notitietoestellen (ISO 9999 21.12.XX)

Tekstherkenningssystemen (ISO 9999 21.06.06)

Vergrotingsprogramma’s (ISO 9999 21.09.27)

-Galileo - IM 15,2

Terug naar de inhoudstafel

Colofon

INFOVISIE MAGAZINE
Driemaandelijks tijdschrift over technische hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. Verkrijgbaar in zwartdruk, braille, op audiocassette en in diverse elektronische formaten.

Redactie:
INFOVISIE vzw

Tel.: +32 (0)16 32 11 23
E-mail: jan.engelen@esat.kuleuven.ac.be
Web: www.infovisie.be
KOC (V.F.S.I.P.H.)
Tel.: +32 (0)16 33 23 92
E-mail: gerrit.vandenbreede@vlafo.be
Web: www.vlafo.be
Blindenzorg Licht en Liefde
Tel.: +32 (0)16 73 52 40
E-mail: technisch.advies@blindenzorglichtenliefde.be
Web: www.blindenzorglichtenliefde.be
Visio
Tel.: +31 (0)356 98 57 11
E-mail: helenevanharten@visio.nu
Web: www.tovg.nl
Sonneheerdt
Tel.: +31 (0) 341 498 498
E-mail: gpape@sonneheerdt.nl
Web: www.sonneheerdt.nl

Redactieteam:
Helene van Harten
Christiaan Pinkster
Jeroen Baldewijns
Jan Dewitte
Jan Engelen
Gerrit Van den Breede
Gerhard Pape

Vormgeving:
zwartdruk en braille: Proson
diskette: Gerrit Van den Breede
cassette: FNB

Abonnementen:
België & Nederland: 25 euro
Andere landen: 30 euro

Wie zich wenst te abonneren, kan terecht bij de redactie op de bovenstaande adressen.

Zonder schriftelijk tegenbericht wordt uw abonnement automatisch verlengd bij het begin van een nieuwe jaargang.

Verantwoordelijke uitgever:
Jan Engelen
Vloerstraat 67
B - 3020 Herent

De redactie is niet verantwoordelijk voor ingezonden artikelen. Enkel teksten die ondertekend zijn, worden opgenomen. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken in te korten.
Het redactieteam kan niet aansprakelijk gesteld worden voor onjuiste gegevens die door leveranciers of producenten werden meegedeeld.
© Artikels uit deze publicatie kunnen overgenomen worden na schriftelijke toestemming van de uitgever.

Terug naar de inhoudstafel