De infovisie flash is een nieuwsbrief die je vanaf dit jaar om de twee maanden ontvangt, telkens bij het verschijnen van het tijdschrift Infovisie MagaZIEN en dan ook nog netjes tussen twee nummers van het tijdschrift. Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van het hulpmiddelennieuws heet van de naald.
infovisie flash is een gezamenlijk project van:
Nu het Hable One toetsenbord ingeburgerd geraakt, lanceert Hable een nieuw product: het Hable Easy toetsenbord voor smartphones. Hoewel dat hulpmiddel er zowat hetzelfde uitziet als de Hable One, is het vooral nuttig voor een heel andere doelgroep. Hable One is bedoeld als invoer-hulpmiddel voor de geoefende gebruiker van de VoiceOver- of TalkBack-schermlezer. Hable Easy daarentegen is bedoeld voor mensen die de speciale schermlezergebaren moeilijk aangeleerd krijgen. Hable Eassy heeft acht toetsen met daaraan acht functies gekoppeld. Elke toetsaanslag vervangt een veeg- of tikbeweging op het smartphone-scherm. Op die manier kun je makkeijk een item selecteren en activeren, naar het beginscherm gaan, het schermbeeld laten voorlezen, Siri activeren, de dicteerfunctie starten …
Meer info: Webpagina over Hable Easy
De Poolse hulpmiddelenproducent Harpo lanceerde een nieuw model van zijn bekende Mountbatten brailleschrijfmachine. Net zoals de voorganger kan het toestel gebruikt worden als brailleschrijfmachine of brailleprinter. Je kunt printen via USB vanaf een computer of draadloos vanaf een iPhone/Androidsmartphone. Er ging veel aandacht naar de gebruiker in een educatieve setting met: een braille-tutor, gesproken ondersteuning, wiskunde- en muziekmodi, een scherm waarop de leerkracht kan meekijken … Met een optioneel qwerty-toetsenbord kan een ziende het toestel gebruiken om brailleteksten aan te maken.
Meer info: Webpagina over de Mountbatten Brailler
Niira is een in Spanje ontwikkelde slimme bril die de mobiliteit van blinde personen wil ondersteunen. Die bril bevat een detectiesysteem dat de omgeving scant in 3D. Het is niet duidelijk welke technologie daarvoor gebruikt wordt (sonar?, LiDAR? …). De gebruiker krijgt info over obstakels in de vorm van geluidssignalen die via kaakbeengeleiding overgebracht worden. De oren blijven dus volledig vrij. Het is nog maar de vraag of dat hulpmiddel ook de weg zal vinden naar onze contreien.
Meer info: Webpagina over de Niira bril
De Tactonom Reader is een toestel waarmee je als blinde persoon zelfstandig tactiel materiaal kunt ontdekken. Je legt een van de beschikbare tactiele graphics (je vindt er zo’n 1500 in de webshop van Tactonom) op het toestel, waarna je al een eerste gesproken beschrijving krijgt over de context en structuur. Vervolgens ga je op de tast het document verkennen, waarbij een camera de positie van jouw hand detecteert en meer uitleg geeft over het object dat je voelt. De graphics worden getekend en verrijkt met tekst met de gratis Tactonom Designer software en kunnen vervolgens geproduceerd worden op zwelpapier of met een braille- of 3D-printer. Dat toestel kan zo een behoorlijke boost geven aan grafisch materiaal.
Meer info: Webpagina over de Tactonom Reader
Het Amerikaanse bedrijf Sensee produceert voelbare kleurboeken. De afbeeldingen zijn eenvoudig, met lijnen in reliëf. Het papier is gemaakt van natuurlijke, onschadelijke producten. Het is ideaal voor jonge kinderen met een visuele beperking die al kleurend de vorm van dieren, voertuigen en fruit willen ontdekken.
SENSEE heeft ook een aantrekkelijke (maar niet goedkope) kit om braille te leren en tegelijk de ‘gewone’ letters te voelen. Het bijbehorende leesboek zou binnenkort een Nederlandse versie krijgen.
Meer info: Webpagina over de Sensee kleurboeken en Webpagina over de braillekit
Screen Reader User Survey #10
WebAIM heeft voor de tiende keer een onderzoek gedaan bij gebruikers van schermlezers. De vragenlijst peilde naar hun voorkeuren en de gebruikers konden aangeven welke moeilijkheden ze ondervinden. Het resultaat van dat onderzoek (en ook van de negen voorgaande edities) is in het Engels gepubliceerd op de website.
Meer info: De gepubliceerde resultaten
Vecht jij soms ook met jouw donsdeken om het in de overtrek te krijgen?
Met myBedMaker worden die donsdekengevechten verleden tijd! Een handige tool
die je als het ware een extra paar handen verschaft zodat jouw donsdeken
perfect op zijn plaats blijft zitten wanneer je de lakens ververst.
Het hulpmiddel myBedmaker bestaat
uit steunen van kunststof die je aan het hoofdeinde onder de matras plaatst.
Vervolgens steek je de hoeken van het donsdeken in de overtrek en plaats je
die hoeken in de steunen. De myBedMaker houdt het geheel moeiteloos voor je
vast. Daardoor kun je vervolgens eenvoudigweg de overtrek over het donsdeken trekken.
Het hulpmiddel blijft nadien ingeklapt zitten achter de matras.
Dat hulpmiddel is ideaal voor mensen met een beperkte mobiliteit.
Meer info: Website van My Add On
De CBB lanceert haar Basis Audio Speler (BAS), een hulpmiddel om het lezen, in de brede zin van het woord, toegankelijk te maken voor iedereen met een leesbeperking. Met die audiospeler kunnen op een eenvoudige manier boeken, kranten en tijdschriften worden beluisterd. Maar de speler kan daarnaast ook gebruikt worden voor het eenvoudig beluisteren van diverse online (radio)kanalen. Het toestel werkt op basis van een kaart met een QR-code die je moet invoeren. Die code bevat jouw gebruikersgegevens, waardoor het toestel weet wat jij wilt lezen. Het toestel wordt te huur aangeboden door CBB.
Meer info: Website van de CBB
Naast al het leesvoer in deze nieuwsbrief bieden we je ook de mogelijkheid om te luisteren of te kijken. We geven een selectie van interessante podcasts en video’s, met een directe link er naartoe. De meeste video’s zijn ook goed te volgen als je alleen luistert!
· Slimme Keukenweegschaal met sprekende app (artikel)
· VisioLab op de innovatieconferentie CSUN 2024 (podcasts)
· Leren van elkaar (webinar)
· Braille leren, doen of niet? (YouTube video)
· Handig: Slimme Keukenweegschaal met sprekende app (YouTube video)
Meer nood aan hulpmiddelen-info? Bezoek het Visio Kennisportaal