Infovisie Flash, Jouw hulpmiddelennieuwtjes. Dit is de editie van augustus 2024

De infovisie flash is een nieuwsbrief die je om de twee maanden ontvangt, telkens bij het verschijnen van het tijdschrift Infovisie MagaZIEN en dan ook nog netjes tussen twee nummers van het tijdschrift. Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van het hulpmiddelennieuws heet van de naald.

infovisie flash is een gezamenlijk project van:

Logo's van redactiepartners Infovisie, Licht en Liefde, Visio, Bartiméus en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

 

Verantwoordelijke uitgever: Jan Engelen, Amerikalaan 31/0002, B - 3000 Leuven, jan.engelen@kuleuven.be

Daar is de Oko-app weer

Banner met de logo’s van Ayes en de OKO-app

Er circuleerden de laatste tijd wat twijfels over de toekomst van de Oko-app in de lage landen, want op de website was te zien dat de app zich vooral naar de VS oriënteerde. Maar er is nieuws. Oko is voortaan ook bij ons beschikbaar met dezelfde functies als in de VS: een gps-navigatie-app met een oversteekfunctie, die gebaseerd is op de herkenning van voetgangersverkeerslichten. Dat kenden we al van die app. De herkenning van autobussen is nu verdwenen uit de app. En als klap op de vuurpijl: de app is voortaan gratis te downloaden én te gebruiken. De abonnementsformule verdwijnt dus.

Meer info op de website van Ayes.

 

De Braille eMotion, een emotionele brailleleesregel?

Banner met het logo van HIMS en een foto van de Braille eMotion leesregel

Het gebeurt niet alle dagen dat er nog eens een nieuwe brailleleesregel op de markt verschijnt. Maar de Koreaanse hulpmiddelenproducent vond de tijd rijp voor iets nieuws. Met de nieuwe Braille eMotion wil het bedrijf blijkbaar je emoties beroeren. Maar het gaat eigenlijk gewoon om een 40-cellige brailleleesregel met een brailletoetsenbord. Een belangrijke functie die de fabrikant naar voren schuift, is het interne geheugen waarin je documenten kunt opslaan die je altijd bij de hand wilt hebben. Die documenten kun je uiteraard op de brailleleesregel lezen, maar ook in gesproken vorm beluisteren want het toestel heeft geïntegreerde spraaksynthese. Vanzelfsprekend heeft het toestel USB-C en bluetooth aan boord en is het op de diverse platforms bruikbaar.

Meer info op de website van HIMS.

 

OOrion, weer een nieuwe AI-app

Banner met het logo van OOrion en een foto van de OOrion-app

Oorion is een volgende app in het rijtje van AI-apps die allerlei dingen detecteren, herkennen en signaleren aan de gebruiker. Je kunt er een object mee zoeken en aanwijzingen krijgen om naar dat object toe te stappen. Je kunt de omgeving laten beschrijven. Maar je kunt ook persoonlijke objecten trainen, zodat de app daar specifiek naar kan zoeken. Dat is alweer een handige en gratis AI-app die het steeds moeilijker maakt om door het bos de bomen te zien in het landschap van de AI-apps.

Meer info op de website van OOrion.

GoSense gamma breidt uit

Banner met het logo van GoSense en illustraties van Rango, Noor en Wizigo

GoSense is een hulpmiddelen-ontwikkelaar die al enige tijd meedraait, maar die we toch even in het daglicht willen plaatsen. Dat doen we vooral wegens het interessante productaanbod, dat uit drie hulpmiddelen bestaat. Met de Rango wordt een opzet­module geboden die je op een witte stokt kunt monteren en die obstakels detecteert via sonarsignalen en die obstakels signaleert aan de gebruiker. Wizigo is een gratis gps-navigatie-app die werkt op basis van ruimtelijke geluidssignalen. En ten slotte is er Noor. Dat is een set oortjes dat ervoor zorgt dat het omgevingsgeluid goed hoorbaar blijft en dat prima combineerbaar is met de Rango en met de Wizigo-app.

Meer info op de website van GoSense.

 

NVDA zet een stapje vooruit

Banner met de logo’s van NV Access en de NVDA schermlezer

De populaire NVDA-schermlezer voor Windows pc’s is toe aan de nieuwe versie 2024.2beta1. Zoals je in het versienummer kunt zien, is dat nog een betaversie, maar we willen de belangrijke nieuwigheden toch al even meegeven:

·  Als je een set stereo speakers gebruikt, kun je één speaker gebruiken voor het NVDA-geluid en de andere voor het overige geluid.

·  Met de nieuwe braillemodus ‘display speech output’ kun je de leesregel letterlijk laten weergeven wat er uitgesproken wordt.

·  De eSpeak-spraak heeft een update gekregen.

Meer info op de website van NVDA.

 

Hunting the ducks en andere audiogames

Banner met de logo’s van XXS Web Development en de app (Hunting the ducks)

Bij XXS Web Development kun je terecht voor leuke audiogames voor je iPhone. Audiogames zijn spelletjes die je kunt spelen zonder dat je het scherm hoeft te zien. Meer zelfs: vaak is er gewoon niets te zien op het scherm. De nieuwste game is ‘Hunting the Ducks’, een spelletje waarbij je op eenden jaagt. De twee eerdere games zijn ook nog altijd beschikbaar: Mathematicus Parvus (een rekenspelletje) en SoundEcho (een uitdagend geheugenspel). Je kunt de games gratis ophalen in de Apple App Store maar ze bevatten wel in-app aankopen.

Meer info op de website van XXS Web Development.
Download deze games in de Apple App Store
:
Hunting the ducks, Mathematicus Parvus, SoundEcho.

Red Radio 509

Banner van radiostation Radio 509 met de slagzin ‘Voor iedereen die horen wil!’

Radio 509, een online radiostation voor en door ‘mensen die geboren zijn voor werken met audio’, bestaat dit jaar 15 jaar. Maar het bestaan van dat initiatief is helaas in gevaar. Daarom is er een reddingsactie op touw gezet waarbij je een donatie kunt doen om het voortbestaan van Radio 509 te verzekeren.

Afstemmen op Radio 509 kan via de website van Radio 509.
Radio 509 financieel steunen kan via de pagina ‘Red Radio 509’.

 

Webinars iOS18 bij Visio

Banner die de webinars van iOS 18 aankondigt

De nieuwe besturingssystemen van Apple zijn alweer onderweg om in de herfst een plekje op te eisen in onze iPhones, iPads, Macs, Apple Watches. Wil je alles te weten komen over iOS 18 voor je iPhone of over iPadOS 18 voor je iPad, schrijf je dan in voor één van de webinars van Visio:

·  Webinar iOS18 Visuele aanpassingen op dinsdag 8 oktober om 10.30 uur.

·  Webinar iOS18 VoiceOver gebruiker op maandag 25 november om 14.00 uur.

Inschrijven kan via de inschrijvingspagina op de website van Visio.
Nog meer gratis webinars van Visio vind je op de Webinar-pagina.

 

Kijk- en luistertips

Banner van het Visio Kennisportaal

Naast al het leesvoer in deze nieuwsbrief bieden we je ook de mogelijkheid om te luisteren of te kijken. We geven een selectie van interessante podcasts en video’s, met een directe link er naartoe. De meeste video’s zijn ook goed te volgen als je alleen luistert!

·    Eenvoudig Spotify luisteren met Siri (video).

·    Fietsen als je slecht ziet (video).

·    Laad jezelf weer op met een wandeling in de natuur (podcast).

·    Check het gesprek’ in de ING-app uitgelegd (video).

Meer nood aan hulpmiddelen-info? Bezoek het Visio Kennisportaal.