De infovisie flash is een nieuwsbrief die je om de twee maanden ontvangt, telkens bij het verschijnen van het tijdschrift Infovisie MagaZIEN en dan ook nog netjes tussen twee nummers van het tijdschrift. Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van het hulpmiddelennieuws heet van de naald.
infovisie flash is een gezamenlijk project van:
Van het populaire smartphone toetsenbordje ‘Hable’ bestaat al enige tijd een Easy-versie, waarbij elke toets gekoppeld is aan precies één VoiceOver-functie. Nu zijn er ook tactiele stickertjes beschikbaar die je op de toetsen van een bestaand Hable toetsenbord kunt kleven. Elke toets krijgt zo zijn eigen tactiel symbool, voor een vlotte herkenbaarheid. Mocht je een Hable One toetsenbordje hebben, maar je vindt dat te complex in het gebruik, dan kun je het toestelletje eenvoudig softwarematig (laten) omtoveren tot een Hable Easy toetsenbord en de stickertjes aanbrengen.
Meer info op de website van Hable.
De Relish Radio is een hulpmiddel dat ontwikkeld werd voor personen met dementie. Omwille van de gebruikseenvoud en het ontbreken van een beeldschermpje zal dat toestel zeker ook als hulpmiddel kunnen dienen voor slechtziende senioren die een eenvoudig gebruik wensen. De muziekspeler biedt een FM-radio, een DAB-radio en een mp3-speler. Het toestel wordt door een hulpverlener ingesteld met knopjes die achter het batterijdeksel verscholen zitten. Ook de USB-stick voor mp3-muziek zit achter dat dekseltje.
Meer info op de website van Relish
of op de website van hulpmiddelenleverancier Low Vision Shop.
Nieuw bij de Envision Glasses is de slimme assistent ‘Ally’ die je kunt activeren wanneer je de bril draagt. Je kunt allerlei informatie opvragen, vragen om bepaalde objecten te zoeken (zoals het aanwijzen van een vrije stoel in een drukke ruimte), vragen om een document samen te vatten of te vertalen …
Meer info op de website van Envision.
De bekende BlindShell Classic telefoon is aan de
derde generatie toe. Het toestel biedt nog steeds de vertrouwde kenmerken: een
tactiel makkelijk bruikbaar en goed contrasterend toetsenbord, een goed contrasterend
beeldscherm met grote tekst, Nederlandstalige spraakweergave en eenvoudig
bruikbare apps. De vernieuwingen zitten vooral in de software. Met de Tandem-app
(beschikbaar voor Android en iPhone) kan een hulpverlener assistentie op
afstand bieden aan de gebruiker. Met de Luna-app krijgt de gebruiker er een
AI-assistent bij. Er worden nog meer apps van derden aangeboden op de
BlindShell Classic 3.
We merken dat de BlindShell Classic 2 hier en daar in promotie staat. Zou dat
zijn om plaats te maken voor de nieuwkomer in de winkelrekken of blijft de
Classic 2 als goedkoper toestel beschikbaar? De toekomst zal het uitwijzen.
Meer info op de website van BlindShell.
Eens om de zoveel jaren gebeurt het: een hulpmiddelenfabrikant combineert een computer en een brailleleesregel tot een toestel. Het Franse bedrijf insidevision integreert een Windows pc met een Intel Core i7 processor, een 32-cellige leesregel en een brailletoetsenbord tot een toestel met een strak minimalistisch design. Als schermlezer zit Jaws aan boord.
Meer info op de website van insidevision.
De Sunny 5 is een mooie en aantrekkelijk geprijsde pocket leesloep, die amper 295 euro kost. De functies zijn niet wereldschokkend maar volstaan zeker voor basisgebruik. Daarmee vormt dat toestel een mooi alternatief aanbod voor mensen die hun hulpmiddelen uit eigen middelen moeten betalen.
Meer info op de website van Ceciaa.
Na de Help Tech Activator, de 40-cellige brailleleesregel met zowel een azerty- als brailletoetsenbord én een geïntegreerd iPhone-dock, is er nu ook de Activator Pro. Die leesregel is in de eerste plaats bedoeld voor gebruik op de arbeidsvloer. Hij biedt 64 of 80 braillecellen, waarbij je de kracht op de braillepunten kunt instellen, en heeft een geïntegreerd azerty-toetsenbord. Nieuw is de ‘braille shot’-functie, waarbij je een screen shot van je brailleleesregel kunt maken: de tekst op de brailleleesregel kun je wegschrijven als een tekstbestand.
Meer info op de website van Help Tech.
Naast al het leesvoer in deze nieuwsbrief bieden we je ook de mogelijkheid om te luisteren of te kijken. We geven een selectie van interessante podcasts en video’s, met een directe link er naartoe. De meeste video’s zijn ook goed te volgen als je alleen luistert!
· Hoe vind ik informatie via zoekmachines en AI (podcast)
· Toegankelijke werkplek voor iedereen (webinar)
· Huishoudelijke producten van Feelware (webinar)
Meer nood aan hulpmiddelen-info? Bezoek het Visio Kennisportaal.