Infovisie Flash van juni 2024, jouw hulpmiddelen-nieuwtjes

De infovisie flash is een nieuwsbrief die je vanaf dit jaar om de twee maanden ontvangt, telkens bij het verschijnen van het tijdschrift Infovisie MagaZIEN en dan ook nog netjes tussen twee nummers van het tijdschrift. Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van het hulpmiddelennieuws heet van de naald.

infovisie flash is een gezamenlijk project van:

Logo's van redactiepartners Infovisie, Licht en Liefde, Visio, Bartiméus en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

 

Verantwoordelijke uitgever: Jan Engelen, Amerikalaan 31/0002, B - 3000 Leuven, jan.engelen@kuleuven.be

Makkelijker lezen met Reader View

Banner met de logo's van de Reader View en de Chrome browser

Reader View is een extensie voor Chrome, die deze browser uitbreidt met een lezermodus. Reader View kun je opstarten met een sneltoets en is breed instelbaar. Hij heeft ook enkele navigatiemogelijkheden, de mogelijkheid om foto’s met een sneltoets weg te filteren of weer te doen verschijnen, naar een volgende pagina te gaan … Ook handig is de ‘toggle’-functie om snel even heen en weer naar de originele pagina te gaan.

Meer info: De Reader View in de Chrome Webstore

 

De tv-gids aanpassen op de Telenet TV-box

Banner met het logo van Telenet en een foto van een telenet TV-box met een afstandsbediening

Je kunt bij de TV-box van Telenet een boel functies met stemcommando’s bedienen. Bovendien kun je via de instellingen bij de rubriek ‘Toegankelijkheid’ voor een tv-gids met een grotere lettergrootte kiezen en een contrastthema activeren. Ook de audiodescriptie vind je bij de toegankelijkheidsinstellingen.
Het contrastthema lijkt op het eerste zicht niet zo’n grote verbetering, maar de grotere tv-gids is wél de moeite om te verkennen met je cliënt. Die verdubbelt namelijk de X-hoogte van de tekens. Telenet biedt ook een snelle toegang tot de grotere tv-gids (zonder naar de instellingen te moeten gaan) op het zendernummer 555. In principe kun je de oude Telenet decoders gratis omruilen voor de nieuwere met die functies.

Meer info: Webpagina over de Telenet TV-box

 

Vine: budgetvriendelijke audiospelers

Banner met het logo van Solar Grove en foto's van enkele Vine daisyspelers

Het Amerikaanse bedrijf Solar Grove Solutions lanceert een reeks eenvoudig bruikbare en spotgoedkope compacte audio/daisyspelertjes voor onze doelgroep. Het ‘Vine’-gamma bevat verschillende modellen met meer of minder functies. Er is echter geen daisy online mogelijkheid. De daisyboeken worden vanaf een micro-SD-geheugenkaartje gelezen. De prijs van die toestelletjes ligt rond de 55 US Dollar. Het is wel nog even afwachten of die toestelletjes ook bij ons op de markt zullen verschijnen.

Meer info: Website van Solargrove Solutions

Toegankelijke huishoudtoestellen van Ikonn

Banner met het logo van Ikonn en een foto van de Vine afstandsbediening

Ikonn is de verzamelnaam van een serie huishoudtoestellen die op een originele manier toegankelijk gemaakt werden. Centraal staat de Ikonn controller die fungeert als draadloze afstandsbediening om de huishoudtoestellen te bedienen en die de gegevens op de schermpjes van die toestellen uitspreekt. Er wordt een hele reeks toestellen aangeboden die je met die controller kunt bedienen en uitlezen: een keukenweegschaal, een personenweegschaal, een digitale lintmeter, een kamerthermometer en een keukenthermometer (extra toestellen zitten in de pipeline). Verder kun je een module inpluggen die van de controller een kleurendetector maakt. De Ikonn controller bevat Nederlandstalige spraakweergave wat ons de hoop geeft dat hij ook bij ons op de markt kan verschijnen.

Meer info: Website van Ikonn

 

Brailleleesregel met Windows-toetsen

Banner met het logo van de QBraille XL en een foto van deze leesregel

We kennen HIMS al langer van brailleleesregels en andere hulpmiddelen. Van dat merk verscheen er een brailleleesregel die erg handig is voor Windows-gebruikers. De Qbraille XL is een leesregel met alle gekende ingrediënten: 40 braillecellen, navigatietoetsen (niet in de vorm van duimtoetsen), cursor-routing toetsen en een brailletoetsenbord. Vernieuwend aan dit toestel is dat het ook alle speciale toetsen van een Windows-toetsenbord biedt: 12 F-toetsen, Ctrl-toets, Alt-toets, Fn-toets, Windows-toets, pijltjestoetsen, Shift, CapsLock, Tab, Escape, Delete, Insert … Daardoor kun je de volledige Windows-omgeving veel gemakkelijker direct vanaf de leesregel bedienen.

Meer info: Webpagina over de QBraille XL leesregel

 

Tactiele symbolen

Banner met het logo van Tangible Surface Design en een paar knoppen, uitgerust met voelbare symbolen

Tangible Surface Research ontwikkelde setjes van zelfklevende tactiele symbolen die je kunt aanbrengen bij de knoppen van diverse huishoudtoestellen. Naast een paar algemene setjes, bieden ze ook afzonderlijke setjes aan voor microgolfovens, ovens en wasmachines/vaatwassers.

Meer info: Website van Tangible Surface Research

 

Leer braille op een leuke manier

Banner met het logo van Handi Exceller en van het hulpmiddel Breye

De Handi Exceller is een toestelletje waarmee je op een speelse manier het brailleschrift kunt leren. Het systeem bestaat uit een leestoestel met geïntegreerde spraakweergave en een aantal ‘domino’-blokjes waarop telkens een voelbaar brailleteken is aangebracht. Het toestel vraagt je bijvoorbeeld naar de letter ‘k’, waarna je het blokje met die letter over het toestel moet bewegen. Het toestel laat je vervolgens weten of jouw actie correct was. Naarmate de braillekennis vordert, vraagt het toestel je ook om korte woordjes in braille te vormen. Naast 14 braillelessen biedt het toestel ook nog 20 spelletjes aan.

Meer info: Website van Handi Exceller

 

Versa Slate: het brailleprikbordje heruitgevonden

Banner met twee foto's van het Versa Slate braillepribkbord

Versa Slate is een brailleprikbordje waarbij je de brailletekens niet direct in papier prikt, maar waarbij je plastic pennetjes in een kunststof behuizing met een pennetje naar beneden drukt. Je kunt het een beetje vergelijken met de plastic puntjes van een brailleleesregel. Je kunt de notitie vervolgens tijdelijk bijhouden en (per halve tekstregel) terug wissen met een wis-toets wanneer je ze niet meer nodig hebt. Wil je de notitie toch langer bewaren, dan kun je een vel braillepapier tussen de Versa Slate en een optioneel afdrukplaatje leggen, waarbij de plastic braillepuntjes dan in het papier worden doorgedrukt. De mogelijkheid om braille te schrijven en weer te wissen maakt dit toestel ook bruikbaar als educatief hulpmiddel bij het aanleren van braille.

Meer info: Website van de Versa Slate

 

Discrete smartwatch

Banner met het logo van xBand en een foto van de xBand smartwatch

De xBand is een nieuwe smartwatch zonder beeldscherm, zonder braille en zonder spraakweergave. Ze is helemaal gebaseerd op tactiele feedback via trilsignalen. Het toestel bevat twee trilelementen die de tijd en berichten (afkomstig van een gekoppelde iPhone- of Androidtelefoon) kunnen weergeven in de vorm van morsecode. Daar hangt dus ongetwijfeld een leercurve aan vast. De vraag is maar of er veel blinde mensen zijn die naast het brailleschrift ook morsecode willen leren …

Meer info: Website over de xBand

Alweer twee smartphone toetsenbordjes

Foto's van de Orbit Writer en het Helt2Type toetsenbordje

Intussen kennen we het Hable toetsenbordje voor de iPhone- of Androidsmartphone alweer een hele tijd. Hier zijn nog twee toetsenbordjes, die allebei bruikbaar zijn op een iPhone- of een Androidtelefoon.
De Orbit Writer is een brailletoetsenbordje dat je zowel voor je smartphone als voor je computer kunt gebruiken. Je kunt er tekst mee typen op je smartphone en de schermlezer van je smartphone mee aansturen.
Help2type is een piepklein qwerty-toetsenbordje (je kunt via de instellingen wel switchen naar azerty) met de breedte van een smartphone. Het heeft dus heel kleine maar goed voelbare toetsjes. Je kunt er enkel tekst mee typen, maar niet de schermlezer van je telefoon mee aansturen.

Meer info: Webpagina over de Orbit Writer en Website van Help2type

 

OrCam Read 3

Banner met het logo van OrCam en een afbeelding van de OrCam Read 3

De OrCam Read 3 is de nieuwste versie van de OrCam Read en is nu uitgerust met artificiële intelligentie (AI), tekstvergroting en het voorlezen van handschrift; ook in het Nederlands. Door het meegeleverde statief kan veel tekst verwerkt worden en bij vergroting verkrijg je een stabiel beeld. Door de AI kun je ook vragen om een tekst samen te vatten in punten. De OrCam Read 3 is beschikbaar, maar de prijzen voor België en Nederland zijn nog niet bekend.

Meer info: Webpagina over de Orcam Read 3

 

CoffeeBoy

De ontwikkelaars van de CoffeeBoy met hun kant-en-klaar product

De CoffeeBoy wil een oplossing bieden voor blinden en slechtzienden om zelfstandig koffieautomaten in openbare ruimtes te kunnen bedienen. Bastiaan Jong en Ruben Plooster wonnen vorige week de ‘beste autvinder’ van Nederland voor hun CoffeeBoy. De twee ontwikkelaars hebben de CoffeeBoy bij 3D Ambacht ontwikkeld in samenwerking met Jolanda Knuman. Jolanda is slechtziend en had net als haar vijf blinde collega’s van de Provincie Gelderland de wens om zelfstandig koffie en thee te kunnen halen. Op basis van hun wensen is de CoffeeBoy ontwikkeld. Ondertussen zijn alle koffieapparaten bij de provincie Gelderland en Drenthe voorzien van de CoffeeBoy, die er uitziet als een groot frame met voelbare aanduidingen en uitsparingen voor de bediening van de aanraakschermen van de koffieautomaat. Omdat er veel verschillende koffieapparaten zijn, bestaan er diverse uitvoeringen van die CoffeeBoy. Neem contact op met 3D Ambacht om uit te zoeken of die uitvinding ook voor jouw situatie kan toegepast worden.

Meer info: www.3dambachtstudio.nl

 

Automatische audiodescriptie bij VRT MAX

Banner met de logo's van VRT Max en Audiodescriptie

Voor de gebruikers van audiodescriptie komt VRT met een belangrijke vernieuwing op het online platform van de VRT, VRT max: video’s die automatisch afgespeeld worden met audiodescriptie. Sinds 25 april kan elke Vlaming in zijn VRT-profiel aangeven of hij de video’s op VRT max graag bekijkt met audiodescriptie. Door dat te doen, krijg je steeds automatisch audiodescriptie te horen bij programma’s waarbij dat beschikbaar is. De gebruiker kan dan ook zelf bepalen of hij de audiodescriptie alsnog wil afzetten. Daarnaast wordt later dit voorjaar (2024) het audiodescriptie-aanbod apart uitgelicht op de startpagina van VRT MAX, waardoor het nog beter vindbaar is.

Meer info: Pagina over Audiodescriptie op de VRT-website

 

Whitecane IO

Foto van de Whitecane IO

Whitecane is een firma die slechts éénwitte stok aanbiedt, met een specifiek design en een ergonomisch handvat. Hij is in verschillende lengtes beschikbaar. De stok is duur, hij kost 599 euro zonder punt. De punt kan vast of rollend zijn en de prijs daarvoor varieert van 69 euro voor het klein formaat tot 99 euro voor het grotere formaat. De stok voelt heel degelijk aan. Het materiaal waaruit de stok gemaakt is, is van de beste soort carbonfiber, waardoor de stok ook licht is van gewicht. De stok is in drie stukken plooibaar. Een volledig deel van de stok is het ergonomisch handvat. In het onderste deel zien we een strook fluogeel. Er is geen touwtje om de opgeplooide stok samen te houden, maar de onderdelen worden met magneten samengehouden.

Meer info: Webpagina over de Whitecane IO

 

EMVI-app

Promo-banner over de EMVI app

De EMVI-app is een visuele assistent die gebruik maakt van artificiële intelligentie. EMVI staat voor ‘EMpowering the Visually Impaired’. Bij EMVI ligt de nadruk op de integratie van emoties in artificiële intelligentie. Deze Nederlandstalige app biedt een breed scala aan functies. Medio april 2024 zijn die functies: tekst voorlezen; voorwerpen, de omgeving of personen beschrijven; producten (geneesmiddelen) herkennen; kunst en emoties herkennen en beschrijven. De herkenning van busnummers en bestemmingen is ook mogelijk en aan de herkenning van voetgangerslichten wordt nog gewerkt. De app is beschikbaar voor de iPhone en Android smartphones en heeft een permanente internetverbinding nodig. De prijs voor een abonnement bedraagt 40 euro per maand of 400 euro per jaar.

Meer info: Website van EMVI

 

Zeitgeist 2

Banner met het logo van Caretec en een foto van de Zeitgeist 2

Zeitgeist 2 is een compacte sprekende klok met automatische tijdinstelling via gps. Er worden heel extra functies geboden: stopwatch, timer, wekker, kalender, memorecorder, lichtdetector, kompas, stappenteller en spelletjes. De compacte ovaalvormige behuizing heeft drie knoppen aan de zijkant, een LCD-schermpje en een luidspreker op de voorzijde. Het apparaatje werkt met een herlaadbare batterij en weegt slechts 29 gram. De Zeitgeist 2 kan om de nek gedragen worden met een halskoord of als zakhorloge. Naast de spraakuitvoer wordt er ook auditieve feedback gegeven door jingles. De beschikbare talen voor de spraak zijn Nederlands, Frans, Duits, Engels, Deens, Italiaans, Japans, Pools, Portugees, Slowaaks en Tsjechisch.

Meer info: Webpagina over de Zeitgeist op de website van Caretec

 

MagniLink iTAB

Banner met het logo van LVI en een foto van de OrCam MagniLink iTAB

De iTAB is een mobiele beeldschermloep op basis van een iPad Pro (met een 11 of 13 inch beeldscherm). Het is een variant van de ‘gewone’ TAB die op een Microsoft Surface Pro laptop/tablet gebasserd is. Het kloppend hart van de iTAB is de MagniLink Viewer-software die eenvoudig kan gedownload worden via de App Store. MagniLink Viewer biedt verschillende weergavemodi die de snelheid, het uithoudingsvermogen en de ontspanning tijdens het lezen bevorderen. Je hebt toegang tot digitale en gedrukte documenten. De OCR-functie is inbegrepen, waardoor je als gebruiker de mogelijkheid hebt om gedrukte tekst te laten voorlezen. De MagniLink Viewer ondersteunt de iPad-veeg- en tikbewegingen en sneltoetsen via een bluetooth-toetsenbord.

Meer info: Webpagina over de MagniLink iTAB

 

BrailleDoodle

Banner met het logo van TPPF en een foto van de BrailleDoodle

De BrailleDoodle is een betaalbare, dubbelzijdige tablet voor het leren van brailleschrift en grafisch voelbare tekeningen. Hij is geschikt voor wetenschap, wiskunde en kunst. De voelbare puntjes kunnen herhaaldelijk vernieuwd worden. De achterzijde dient voor het aanleren van zespunts-braille en op de voorzijde kunnen tekeningen gemaakt worden. De BrailleDoodle heeft honderden kleine gaatjes. In elk gaatje zit een metalen balletje dat met een magnetische stift naar het oppervlak kan worden getrokken. De balletjes klikken met net genoeg kracht op hun plaats. De gebruiker kan de balletjes eenvoudig weer naar beneden duwen. De adviesprijs bedraagt 140 euro.

Meer info: www.touchpadprofoundation.org

 

Kijk- en luistertips

Banner van het Visio Kennisportaal

Naast al het leesvoer in deze nieuwsbrief bieden we je ook de mogelijkheid om te luisteren of te kijken. We geven een selectie van interessante podcasts en video’s, met een directe link er naartoe. De meeste video’s zijn ook goed te volgen als je alleen luistert!

·    Lezen door te luisteren, de mogelijkheden (webinar)

·    Taststok versus herkenningsstok, de verschillen (video)

·    De typmethodes op de iPhone en iPad uitgelegd (video)

·    Tv-ondertiteling lezen met Sensotec-producten (webinar)

Meer nood aan hulpmiddelen-info? Bezoek het Visio Kennisportaal