Infovisie Flash, Jouw hulpmiddelennieuwtjes. Dit is de editie van april 2025

De infovisie flash is een nieuwsbrief die je om de twee maanden ontvangt, telkens bij het verschijnen van het tijdschrift Infovisie MagaZIEN en dan ook nog netjes tussen twee nummers van het tijdschrift. Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van het hulpmiddelennieuws heet van de naald.

Infovisie Flash is een gezamenlijk project van:

Logo's van redactiepartners Infovisie, Licht en Liefde, Visio, Bartiméus en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

 

Verantwoordelijke uitgever: Jan Engelen, Amerikalaan 31/0002, B - 3000 Leuven, jan.engelen@kuleuven.be

Novy Undercover inductiekookplaat

Het Belgische Novy pakte recent op een event uit met hun nieuwste type inductieplaat, die zo goed als volledig onzichtbaar onder het keukenwerkblad ligt. Drie of vier flexzones met subtiele centerpoints geven een indicatie van de zones. De bediening gebeurt met een aparte afstandsbediening met touch en draaiknop. Zou dit het probleem van het correct plaatsen van kookpotten en het toegankelijk bedienen kunnen oplossen?
Meer info is opgevraagd zodat we de vergelijking met Invisacook kunnen maken.

Meer info: Undercover inductiekookplaat op de website van Novy

 

Luisterboeken in Spotify

Spotify biedt al enige tijd luisterboeken te koop aan. Relatief nieuw is dat je als premiumabonnee nu maandelijks twaalf uur luistertijd krijgt (ongebruikte uren vervallen). Voor duo- en familie-abonnees is het enkel de beheerder die daarvan kan genieten. Als je uren opgebruikt zijn, kun je voor €9.99 tien extra uren kopen.
Boeken vind je terug onder de knop ‘Luisterboeken’ op de thuispagina van Spotify (zowel in de web-player als in de app). Kopen kan momenteel enkel via de web-player, niet via de app.
Een eenvoudig overzicht van de Nederlandstalige releases kun je bijvoorbeeld volgen op de afspeellijsten van Lismio.

Meer info: Luisterboeken van Spotify

 

Case for Vision

Case for Vision is een hulpmiddel waarme je je iPhone nog beter kunt gebruiken als een pocketmodel beeldschermloep. Het is een stevige hoes met aan de korte zijkanten twee steuntjes waarmee je de iPhone boven een te lezen document positioneert, zodat je handenvrij kunt werken en ook onder de camera kunt schrijven. Ter hoogte van de camera is op een ingenieuze manier een spiegeltje verwerkt dat je kunt uitklappen om in de verte te kijken.
Case for Vision is in de VS verkrijgbaar voor de iPhone 13 Pro, 14 Pro, 15 Pro, 16 en 16 Pro. Of het product ook naar de Europese markt komt? Dat is nog even afwachten…

Meer info op de website van Case for Vision

Vaarwel iPhone SE, welkom iPhone 16e

Met de vervanging van de iPhone SE door de iPhone 16e is de thuisknop definitief verleden tijd. De nieuwe iPhone 16e heeft immers geen thuisknop meer omdat hij gebaseerd is op het design van de andere thuisknoploze iPhones. Maar het toestel heeft wel de actieknop waaraan je een opdracht met de functie ‘Ga naar beginscherm’ kunt koppelen. Het toestel is met 719 euro jammer genoeg fors duurder geworden dan de iPhone SE.

Meer info op de website van Apple

 

ArxVision AI: beengeleiding voor de doelgroep

We kennen de AfterShokz hoofdtelefoontjes met beengeleiding alweer een hele tijd. Ze zorgen ervoor dat je oren vrij blijven als je bijvoorbeeld een gps-app gebruikt. Het Franse Ceciaa brengt nu een hoofdtelefoon met beengeleiding op de markt met extra functies voor blinde en slechtziende gebruikers: de ArxVision AI. Het toestel heeft een camera aan boord en analyseert het beeld met AI. Op die manier draag je allerlei AI-toepassingen gewoon op je hoofd. Je hebt er wel een Android (of BlindShell 3) telefoon voor nodig. Er is geen compatibiliteit met de iPhone. Het toestel kost 995 euro.

Meer info op de op de website van Ceciaa

 

GeoGebra en toegankelijk wiskunde-onderwijs

Onder de noemer GeoGebra zijn een aantal webtools voor wiskunde-onderwijs beschikbaar. Het mooie is dat al die toepassingen ontwikkeld zijn volgens de WCAG-toegankelijkheidsstandaarden. De tools zijn daardoor goed inzetbaar in het onderwijs aan leerlingen met een functiebeperking. Op de website van GeoGebra vind je bovendien een pagina met al de nodige info over het toegankelijk gebruik van die tools: compatibiliteit met schermlezers en sneltoetsen, …

Meer info op de toegankelijkheidspagina van GeoGebra


 

Be My Eyes op Windows

De meesten van ons zijn ondertussen goed vertrouwd met de app Be My Eyes op de smartphone. Be My Eyes is nu ook beschikbaar voor Windows. Daardoor kun je niet alleen afbeeldingen, maar zelfs je volledig computerschermbeeld laten beschrijven. Be My Eyes voor Windows biedt enkele sneltoetsen voor de bediening. Binnen de Verkenner kun je een foto openen en onmiddellijk door Be My Eyes laten beschrijven.

Meer info: Be My Eyes for Windows

 

Windows PC afsluiten met snelkoppeling

Heb jij soms problemen om je Windows PC vlot af te sluiten? Dan volgt hier een handige tip. Maak een snelkoppeling van de ‘Zet uit’-knop en zet die op je bureaublad. Je kunt de PC nu op een eenvoudige manier uitzetten door die knop te activeren (de omweg langs het Windowsmenu is dan niet meer nodig).

Meer info: Hoe maak ik een knop om pc af te sluiten? Stappenplan

 

Kijk- en luistertips

Visio Kennisportaal

Naast al het leesvoer in deze nieuwsbrief bieden we je ook de mogelijkheid om te luisteren of te kijken. We geven een selectie van interessante podcasts en video’s, met een directe link daarnaartoe. De meeste video’s zijn ook goed te volgen als je alleen luistert!

·    Laat Be My Eyes je ogen zijn (podcast)

·    Taststok versus herkenningsstok, de verschillen (video)

·    Wintersport als je blind of slechtziend bent (webinar)

·    Begeleidingstechnieken om samen te lopen (video)

·    Tuinieren als je slechtziend of blind bent (webinar)

Meer nood aan hulpmiddelen-info? Bezoek het Visio Kennisportaal.