Herent, 13 november 2003
Hannah, een vereniging voor Interculturele Projecten
Begin november 2003 werd in Herent een V.Z.W. voor interculturele projecten en samenwerking opgericht.
De initiatiefnemers, 9 vrouwen, komen uit het onderwijs, de kunstwereld, de media, het vormingswerk en in het welzijnswerk. Enkelen zijn reeds jaren actief in het intercultureel werk.
Het wordt dus om te beginnen een bundeling van bestaande activiteiten zoals multicultureel werk in scholen, dialoog-tentoonstellingen en een vrouwengroep voor vluchtelingen en sedentairen.
De dragende idee is dat culturele verscheidenheid een verrijking betekent en dat het de moeite loont om mensen in contact te brengen met elkaar, ongeacht hun land van herkomst of hun sociaal-economische achtergrond. Kunst is een van de breekijzers om mensen ervaringen te laten delen.
Tijdens dit werkjaar starten we met 4 tentoonstellingen, met telkens een "inlander" en een buitenlander.
Rond de tentoonstellingen organiseren we een aantal activiteiten om een breder publiek te betrekken. Er komt o.m. een poëziewedstrijd en een samenwerking met scholen. Thema’s als multiculturaliteit, integratie, verwondering en identiteit zullen regelmatig terugkeren.
Wij richten ons op de eerste plaats op onze buurt en ons dorp, maar we denken dat de tentoonstellingen ook een breder publiek kunnen aanspreken.
Voor de eindejaarstentoonstelling Face à Face brengen we twee kunstenaressen samen die in het Leuvense geen onbekenden zijn.
Marina Richter is een Tsjechische van Russische oorsprong en zij behoort tot de top van de grafici in de Tsjechische Republiek.
Zij had haar eerste buitenlandse tentoonstelling in het Sancta Mariainstituut in Leuven in 1993. Vanaf dan exposeerde ze wereldwijd o.m. in Japan, de U.S.A, Frankrijk en Duitsland. Wij tonen het nieuwste werk van Marina en we groeperen dit rond het thema: Face à Face.
Marina tekent vooral indringende portretten, dikwijls geïnspireerd op literaire of historische personages. Haar recent werk spaart de gevoelens niet: woede, agressie, pijn, maar ook zeldzame tederheid en overgave kleuren dit werk. Die emotionaliteit is ongetemperd weergegeven in de paren die zij uitbeeldt. De ritmische spanning van aantrekking en afstoting wordt krachtig weergegeven in figuren die ontleend zijn aan de mythologie en de geschiedenis.
Zij blijft op de eerste plaats een perfectionistische tekenaar en een miniaturiste. Daardoor stapt zij in de voetsporen van andere Tsjechische en Midden-Europese grafici zoals Jiří Anderle, Oldřich Kulhánek, Karel Demel, Jarca Pešicová en Albín Brunovský.
Zij gebruiken de perfecte lijn als ruimte en als begrenzing. Marina Richter toont zich hierin een meester, o.m. in het summiere lijnenspel van de “Vrouw met Vlaamse Hoed” en meer recent in de gebalde, scherpafgelijnde “Dansers” en “Demonen”.
Het omzetten van perfecte tekeningen op etsplaten met zacht vernis of op steen vraagt een zeer grote technische vaardigheid. Het drukken zelf gebeurt door Tsjechische meesterdrukkers onder toezicht van het alziend oog van de kunstenares. Het resultaat is grote grafiek, papier om met respect te bewaren en te bewonderen.
Daartegenover staat Anita Huybens uit Lubbeek. Haar keramisch werk appelleert direct aan de ziel van de kijker, en daagt uit tot communicatie. Anita is een vrouw zonder masker.
Zij begon als autodidact met klei te werken in een atelier voor ergotherapie waar ze psychiatrische patiënten begeleidde. In Tienen volgde zij vier jaar opleiding keramiek aan de Stedelijke Academie.
Zij organiseert reeds jaren tentoonstellingen in en rond haar rustige en unieke huis in de velden van Lubbeek. Daarnaast nam ze deel aan de tentoonstelling in het kader van de Open Monumentendag, aan "Kunst in de natuur" in de Nationale plantentuin te Meise en aan kleinere tentoonstellingen in Leuven en Heverlee. In St. Joris Weert presenteerde zij haar werk samen met de keramisten Linda de Nil en Luk Versluys.
Anita toont in Herent tijdens Face à Face voornamelijk maskers in keramiek die verwerkt werden tot installaties. "Spreek met mij" in honderd talen wordt door haar als een rode draad door deze tentoonstelling geweven. Wie ben ik? Hoe sta ik tegenover de anderen? Zeg het mij, spreek met mij.
Wij kunnen maskers of grote bekken opzetten. Of onszelf zijn: kwetsbaar, werkelijk en imperfectus.
Face à Face met een andere mens, met een spiegel, houdt het risico van verlies in, van afwijzing en eenzaamheid.
Maar daarnaast is er de troost van gedeelde tranen en verhalen, van dragen en gedragen worden, van aanvaarden en aanvaard worden.
Dat is het thema van de tentoonstelling.
Leni Creuwels
Face à Face - grafiek van Marina Richter en keramiek van Anita Huybens
|
Herent, 14 november 2003
Mevrouw,
Mijnheer,
Wij organiseren in Herent een boeiende tentoonstelling met grafiek van Marina Richter en keramiek van Anita Huybens.
De confrontatie van deze twee zeer verschillende kunstenaressen slaat vonken en maakt de tongen zeker los. Anita Huybens betrekt in het project vluchtelingen en vreemdelingen die in hun eigen taal vragen om aangesproken te worden: "Spreek met mij".
Face à face biedt zeker boeiende beelden en voor een interview kan er een afspraak gemaakt worden. In het weekend is er permanentie maar we zullen graag ook op een ander ogenblik aanwezig zijn.
Komen kijken en informatie doorgeven loont zeker de moeite.
Hartelijke groeten en welkom.
Leni Creuwels Anita Huybens
tel. 016/23 85 74 tel 016/63 52 75
gsm 0476/43 16 53